UNGT KURAGE

Ungt Kurage – stor medmänsklig skillnad med små resurser

Raoul Wallenberg stod upp för andra människor när det gällde. En måste inte göra lika stora handlingar som Raoul för att agera i civilkurage – alla kan göra något i sin egen vardag. Med utmärkelsen Ungt Kurage vill vi uppmärksamma unga mellan 13 och 20 år som med små resurser gjort stor medmänsklig skillnad och visat prov på civilkurage och engagemang.

5 vinnare åker tillsammans på en resa i Raoul Wallenbergs fotspår.

2021 delar Raoul Wallenberg Academy för första gången även ut en internationell motsvarighet: utmärkelsen Young Courage Award, i samarbete med Svenska institutet och Sveriges ambassader. Läs mer om Young Courage Award och vinnarna här.

 

UNGT KURAGE-VINNARNA 2021

Gabriella Antonic Svensson, 15 år, Uppsala får utmärkelsen för att hon, med risk för sitt eget liv, visade mod, medkänsla och handlingskraft och hindrade en ung man från att begå självmord. Medan andra tittade och filmade, ingrep Gabriella genom att knuffa bort mannen från spåret trots att tåget var alldeles nära. Gabriella sträckte verkligen ut en hand i ett akut läge.

“Nimo”, 19 år, Stockholm får utmärkelsen för att han med stort mod och civilkurage vittnat mot kriminella trots hot mot sig själv och sin familj. Efter att “Nimo” anmälde en stöld eskalerade situationen och han och hans familj fick skyddad identitet och boende. Trots detta vittnade han mot gängen i domstol. Utan personer som “Nimo” skulle inte rättssystemet fungera.

Mohamed Shueb, 21 år, Kisa får utmärkelsen för att han genom olika initiativ skapar samhällsförändring. Mohamed har bland annat startat ett volontärprogram för bloddonation i Somaliland samt en organisation i Kisa med fokus på unga, mentorskap och ledarskap. Mohameds vill att utbildning ska leda till att människor kan förbättra sina liv och hälsa. Mohamed är en sann samhällsförbättrare.

Yousra El Mourabit, 18 år, Stockholm får utmärkelsen för sitt medmänskliga antirasistiska och inkluderande arbete på sin gymnasieskola. Yousra sitter i skolans elevkår och är även ordförande i en POC (People of Color)-förening. Hon har arbetat aktivt för att inkludera språkintroduktionseleverna på skolan. Yousra utbildar andra genom att öppna upp för samtal och dialog kring svåra frågor. Hennes arbete har till och med ändrat hur skolan ser på rasism.

Oskar Eriksson, 14 år, Ockelbo får utmärkelsen för att han och hans vänner Loke, Kevin, Sigge och Liam såg till att en dement äldre kvinna inte frös ihjäl. De såg henne stå ensam på torget i Ockelbo i timmar i minusgrader. Oskar och hans vänner såg till att hon kom hem och mådde bra. Ett agerande med empati och handlingskraft som verkligen inte är självklart bland unga personer, och som räddade damens hälsa.

UNGT KURAGE-JURYN 2021

Översta raden från vänster: Beata Kull, (i mitten:) Jiloan Hamid, Peter Svensson. Nedersta raden från vänster: Oscar Zia och Wendy Francis.

Ungt Kurage juryn ska tillsammans lyfta fram unga som agerat med civilkurage.

Juryn består av:

Beata Kull, grundare av Lärargalan.

Jiloan Hamad, fotbollsspelare.

Oscar Zia, artist och radioprofil.

Peter Svensson, grundare av Huskurage.

Wendy Francisutbildare och skribent.

UNGT KURAGE-VINNARNA 2020

Samiaullah Amiri och Abdolah Hoseini, 20 år från Västerås, har åkt runt på skolor, fritidsgårdar med sitt föredrag ”Ung, kär och homosexuell i Afghanistan, är det möjligt?”. De vill uppmuntra andra som är hbtq-personer att våga komma ut här i Sverige och gör detta trots att de riskerar att bli dödade i sitt hemland, Afghanistan.

Som 16-åring startade Soha Osman, 18 år från Barkaby, organisationen “Ung och trygg” där hon arrangerar workshops för såväl unga som vuxna om hur öka vi känslan av trygghet hos ungdomar i samhället samt uppmuntrar till att agera med civilkurage. 

Noa Al-Nehlaoui, 17 år från Simrishamn, träffade en kvinna på en buss till Kristianstad som var sen till ett möte på Migrationsverket på grund av en försenad buss. Han hjälpte kvinnan som hade bristfällig svenska genom att ringa till Migrationsverket. Han följde även med kvinnan till hennes möte för att se att allt löste sig.

Tomas Rönning, 17 år från Tyresö, och Melvin Hogart, 17 år från Haninge, såg att det brann i ett hus. Dörren in till huset var öppen så de gick in. När de såg att det äldre paret som bor där försökte släcka branden men att det var lönlöst så de hjälpte istället paret ut.

Faisa Nur, 17 år från Borlänge, och hennes vänner märkte en ökad rasism i skolan från både elever och en lärare. Rektorn gjorde ingenting åt det trots vetskap. Då startade Faisa en kampanj som varade i ett par månader och avslutades med en manifestation. Deltagarna gick i ett fackeltåg från Kupolen till Fryshuset och kampanjen fick stor uppmärksamhet i media.

UNGT KURAGE-VINNARNA 2019

Årets sex Ungt Kurage vinnare har utsetts bland förslag från allmänheten och skolor. När andra backat har dessa personer lyft blicken och agerat.

ÅRETS PRISTAGARE ÄR:

Merlissa Sakr, 19 år, från Trollhättan åkte buss mot Vänersborg när en man som inte kunde tala svenska klev ombord. Mannen blev utsatt för rasistiska kommentarer av busschauffören. Merlissa visade civilkurage och sa ifrån när ingen annan gjorde det.

Muhammad J. Muhammadi, 19 år, från Vansbro har delat med sig av sina egna smärtsamma upplevelser från sin uppväxt i böckerna ”Ska vi dansa” och ”Jag står inte ut men jag slutar aldrig att kämpa”.

Matilda Karlsson Hjorth, 16 år, från Gnesta har på eget initiativ dragit igång Gnesta Pride. Matilda står upp för alla människors lika värde.

Leon Cadei, 15 år, från Västerås står upp mot rasismen inom, framför allt, hockeyns värld. Leon är själv svart och har vid ett flertal tillfällen fått höra rasistiska kommentarer och uttalanden på isen. Efter det senaste uttalandet bestämde Leon sig för att göra något åt saken och har polisanmält händelsen.

Stella Watkins och Tor Fåhraeus, 20 år, från Danderyd och Hägersten, räddade en man som föll genom isen i Stocksund. Stella och Tor larmade och visade oerhörd sinnesnärvaro och kunskaper i livräddning vilket räddade ett liv.

UNGT KURAGE-VINNARNA 2018

Årets fem Ungt Kurage vinnare har utsetts bland över 250 förslag från allmänheten som inkommit till juryn, och vinnarna har uppmärksammats för att de har agerat med mod, empati, handlingskraft och kreativitet i sin vardag, för ett medmänskligare samhälle.

Årets pris går till:

Ali Zardadi från Stockholm kämpar hårt för att göra folk uppmärksamma på hur det är att vara en ensamkommande ung flykting från Afghanistan i dagens Sverige. Med sin bok ”Ängeln och sparven” reser Ali runt i Sverige och berättar om längtan, om saknad, om drömmar, och om den långa resan till Sverige.

Minna Höggren från Malmö startade 2016 den projektbaserade feministiska ungdomsgruppen Femfight. Minna drog i gång kampanjen #mfmottafs tillsammans med Femfight, under Malmöfestivalen som en motreaktion mot sexuella övergrepp. Läs en intervju med Minna här.

Nike Lindström från Stockholm hjälpte en 10 årig flicka när hon blev utsatt för rasistiskt våld och trakasserier av ett gäng killar. Nike tar alla tillfällen hon har att stå upp för människors lika värde, för jämställdhet och mot rasism. Läs mer om Nike här. 

Tilde Bergh från Linköping räddade livet på en man som fick en massiv hjärtinfarkt på bussen på väg hem. Tilde såg att allt inte stod rätt till och kastade sig ur sin rullstol för att påbörja HLR (hjärt-lungräddning) för att rädda hans liv. Läs en intervju med Tilde här.

Zahra Samadi från Stenungsund har varit med och startat Sittstrejken i Göteborg. Zahra leder ett demonstrationståg varje fredag till Migrationsverket. Förutom sitt engagemang för att stoppa utvisningarna är hon ordförande i Ensamkommandes förbund i Stenungsund där hon arbetar för möten över kulturgränser. Läs mer om Zahra här.

UNGT KURAGE-VINNARNA 2017

De sju Ungt Kurage vinnarna 2017 utsågs bland över 200 nomineringar. Vinnarna har uppmärksammats för att har agerat i sin vardag mot mobbning, för integration och medmänsklighet.

 

Årets pris går till:

Albin Blomster från Grästorp, som med sina 14 år är Ungt Kurage:s yngsta vinnare någonsin. Albin får priset för att han på många olika sätt – bland annat via läxhjälp och sportevenemang – engagerar sig aktivt med integration, framförallt med ensamkommande barn och unga.

Lär känna Albin i kort intervju!

Adrian Boivie från Lidingö som valt att gå emot strömmen och stötta två utsatta skolkamrater i en svår situation.

Möt Adrian i en kort intervju!

Tilde Karlsson från Stockholm som sa ifrån och stöttade en tiggande kvinna när en man kränkte henne.

Lär känna Tilde en kort intervju!

Ahmad Rahimi från Växjö för att han kämpar för ensamkommande barns och ungas rättigheter i Sverige.

Möt Ahmad i en kort intervju!

Priset går även till Föreningen Allra Käraste Syskon (FAKS) vars grundare Naima FridénSanna Warnemyr och Hanna Lövehed från Lund engagerar sig för jämställdhetsfrågor genom att införa gratis mensskydd på flera skolor i Lund samt kritiskt granska kurslitteraturen i historia i gymnasiet, en granskning som de även fått framföra till förlaget.

Lär känna Naima i en kort intervju!

Mör Sanna i en kort intervju!

Lär känna Hanna i en kort intervju!

 

Utvalda artiklar om vinnarna 2017:

Albin intervjuas i TV4 morgonsoffa

Sveriges Radio P5 De slåss för gratis mensskydd och mer kvinnohistoria

SVT Småland Priset är för alla som kommer ensamma till Sverige 

Mitt i Stockholm Adrian stod upp för vännerna 

UNGT KURAGE-VINNARNA 2016

Elin Vikner från Västerås sa ifrån i skolkorridoren när hon hörde att någon blev kallad för ”bög”

Lär känna Elin i en kort intervju!

Avan Elgailani från Vingåker gick emot sina vänner när de hällde ett glas mjölk över en tjej i matsalen

Möt Avan i en kort intervju!

Bismillah Zahedi från Karlskoga engagerade sig i IT-guide som för samman äldre och nyanlända ungdomar

Lär känna Bismillah i en kort intervju!

Arvid Krumhorn från Falköping startade ett språkcafé på sin skola där allt från läxor till drömmar diskuteras mellan nyanlända och etablerade ungdomar

Möt Arvid kort intervju!

Andrija Stojanovic från Västerås startade ett basketlag genom inkludera ungdomar från närbeläget flyktingboende

Möt Andrijan i kort intervju!

UNGT KURAGE-VINNARNA 2015

Tove Lindgren från Halmstad som har bidragit till att flyktingar i Halmstad har känt sig välkomna och sedda.

Diana Saleh från Lidköping för att engagera sig i ”Simma för livet” som samlar in pengar till WaterAid´s arbete för rent vatten och sanitet.

Linnéa Krook och Nim Johansson från Norrköping som gick emellan när en kompis riskerade att bli slagen.

Gina Bäck från Hedemora som bland annat hjälpte en kille som fick ett epilepsianfall.

Tidigare jurymedlemmar

I Ungt Kurage-juryn har även följande personer suttit:

Adam Lundberg ordförande för Raoul Wallenberg Differencemakers.

Alireza Ahmadi entreprenör och föreläsare om integration.

Anton Abele grundare av föreningen Stoppa Gatuvåldet idag kommunikationschef för Allra.

Bilan Osman, utbildare och skribent på Expo.

Carolina Engström generalsekreterare på Friends.

Diana Saleh mottagare av Ungt Kurage 2015 idag student på civilingenjörsprogrammet med inriktning design och produktutveckling på Linköpings universitet.

Henrik Almén, tidigare ordförande för Raoul Wallenberg Differencemakers.

Katrin Berndt social media profil, driver sin egen blogg och youtube-kanal där hon bland annat tar upp självkänsla och självförtroende.

Kristina ”Keyyo” Petrushina, programledare som driver en av Sveriges största Youtubekanaler där hon gör humorsketcher och lyfter sina ryska rötter.

Mattias Hallberg Ordförande för Raoul Wallenberg Differencemakers.

Omid Mahmoudi verksamhetsledare för Ensamkommandes Förbund.

Siavosh Derakhti Grundare Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet och mottagare av Raoul Wallenbergpristagare 2013.

Suad Ali utsedd till en av Sveriges Unga Supertalanger 2016 av Veckans Affärer och vinnare i kategorin ”Årets Opinionsbildare”.

Viktoria Harrysson, delar med sig av sina erfarenheter kring att vara transsexuell i sociala medier.