Young Courage Award

Young Courage Award är en internationell utmärkelse som delas ut av Raoul Wallenberg Academy  samarbete med Svenska institutet och Sveriges ambassader (tidigare Ungt Kurage). Utmärkelsen uppmärksammar unga mellan 13 och 20 år som med små resurser visat prov på stort civilkurage. 

Läs mer om utmärkelsen och tidigare vinnare av Ung Kurage här. Läs mer om tidigare vinnare av Young Courage Award här.

Nomineringsperioden för 2024 är stängd. 

Jury 2024

 

Juryledamöter 2024

Maja Kastlander, representant Raoul Wallenberg Differencemakers

Lamija Muharemović, pristagare Young Courage Award 2023

Elias Fjellander, förbundsordförande RFSL Ungdom

Yusuf Hussein, pristagare Young Courage Award 2023

Khadra Abdirashid, A&R Manager Sony Music Publishing

Jiloan Hamad, fotbollspelare

Atilla Yoldaş, journalist och föreläsare

Vinnarna av Young Courage Award 2023

 

ÅRETS PRISTAGARE

Enzo Rodriguez, 18 år, Frankrike
När Enzo Rodriguez upptäckte att det brann i en fastighet ringde han genast brandkåren. Därefter sprang han till de närliggande affärerna och hämtade tre brandsläckare. Han lyckades få kontroll över branden samtidigt som han instruerade de boende att stanna kvar inomhus och vänta på hjälp. Enzo hyllas för att han visat stort mod och osedvanlig handlingskraft i en kritisk situation.

Maša Vajdić, 17 år, Serbien
I vintras arrangerade Maša Vajdić en humanitär hjälpaktion i en park och tillsammans med föräldrar och förskolebarn samlade hon in mängder av vinterjackor som hängdes upp i träden runtomkring. Med hjälp av lokalteve spreds nyheten och många behövande kom och hämtade nya jackor. Maša prisas för sina ansträngningar att bekämpa fattigdom.

Lucia Ordoñez Ramirez, 13 år, Spanien
Varje fredag tillverkar Lucía Ordoñez Ramírez och hennes vänner presenter som de sedan säljer till förmån för olika frivilligorganisationer. De arrangerar festivaler och intäkterna för de lotter de säljer går till att bygga skolor. Ibland åker de in till Madrid och skänker mat till hemlösa. Utöver allt detta besöker Lucía äldre ensamma personer på sin fritid. Juryn uppmärksammar Lucía för att hon gör stor skillnad för sina medmänniskor.

Lamija Muharemovic, 21 år, Sverige
Lamija Muharemovic var med och grundade A Sister Thing, en mötesplats i det utsatta området Norrby i Borås, som välkomnar alla tjejer oavsett var de bor. Här träffas de en gång i veckan och samtalar om viktiga frågor som rör relationer, vänskap, studier, arbete och framtid. 2022 organiserade Lamija även ett välbesökt valevent för att uppmuntra unga att rösta. Lamija uppmärksammas för sitt viktiga engagemang för unga kopplat till frågor om demokrati.

Yusuf Hussein, 21 år, Sverige
Yusuf Hussein är en driven entreprenör med intresse för skärningspunkten mellan teknik, innovation och kreativitet. Vid sidan av sina studier vid KTH i Stockholm har han skapat fotoprogrammet Rise and shoot, som undervisar unga i Järvaområdet i visuell kommunikation. Yusuf prisas för sin förmåga att inspirera och väcka nyfikenhet för fotografi hos unga.

Marcell Mező, 19 år, Ungern
Strax efter den förödande jordbävningen i Turkiet och Syrien i början av året anslöt sig Marcell Mező till en grupp frivilliga i hjälparbetare. Tillsammans med sin hund Black, som han tränat till att bli sökhund, deltog Marcell under stundtals mycket svåra förhållanden i sökarbetet. Macell uppmärksammas för sin genuina vilja att hjälpa medmänniskor i nöd.

Vinnarna av Young Courage Award 2022

ÅRETS PRISTAGARE 

Rabah Siam, 16 år, Frankrike 

När 16-åriga Rabah steg av bussen en dag påträffade han en jämnårig pojke som skadats allvarligt i ett gängbråk och blödde från ett djupt sår i huvudet. Det är med största sannolikhet tack vare att Rabah agerade snabbt och helt enligt instruktionerna för första hjälpen som pojkens liv gick att rädda. Rabah belönas för att han behållit lugnet i en mycket kritisk situation och visat empati och föredömlig handlingskraft. 

Sacha Saliba, 18 år, Frankrike

Sasha slog två flugor i en smäll julen 2021 då hon fick skolkamrater att köpa och skänka polkagrisar till kompisar och lärare. Över 600 polkagrisar delades ut av studenter i tomtekläder och samtliga intäkter gick till en organisation som skickar medicin och förnödenheter till Libanon. Sasha prisas för en innovativ idé som spred både julstämning och gemenskap på skolan och bidrog till nytta för utsatta medmänniskor på andra sidan jorden.

Delila Badić, 20 år, Serbien 

Delia är engagerad i Röda korset och har deltagit i många hjälpaktioner. Hon har vuxit upp i en sträng patriarkalisk kultur och vill visa att flickor och kvinnor också kan bidra till samhället. Under pandemin var hon den enda kvinnliga volontären som begav sig ut till avlägsna bergsbyar med mat och medicin. Juryn uppmärksammar Delila för att hon haft mod att bryta mot normer och bidragit till humanitär hjälp i kris.

Elena Ruda Pere, 19 år, Spanien 

Sedan Elena var 17 år har hon varit engagerad i organisationen LuzAzuL, som hon också var med att grunda. Där har hon bland annat arbetat med barn och unga som riskerar att hamna i utanförskap. Elena ger dem chansen att få tillhöra en grupp, träna empati och diskutera viktiga värdefrågor, vilket har stor betydelse för att förebygga hatbrott och mobbning. Hon hyllas för sitt engagemang och uthålliga arbete med att tidigt inkludera barn och unga.

Cécile Bries, 18 år, Sverige 

Cecile blev drogad på en fest. För att inte andra unga tjejer ska råka ut för samma sak har hon och två vänner tagit fram ett hårband som kan vecklas ut till ett skyddande lock över dricksglaset och ett snabbtest som ger utslag för två olika vanligt förekommande drogpreparat. Cecile prisas för att hon har gått från att vara utsatt till att leverera en konkret lösning på ett allvarligt problem.

Yosra Ali, 20 år, Sverige 

Yosra har grundat projektet ”Inte din minoritet” för att inspirera och stärka unga kvinnor att stå upp för sig själva och hitta sin egen röst. Juryn uppmärksammar Yosra för hennes förmåga att ingjuta mod, hopp och peppa unga kvinnor, även utanför Sveriges gränser, att ta plats i samhället och stå upp för mänskliga rättigheter. 

Anna Markovics, 20 år, och Miksa Dombi, 21 år, Ungern 

Organisationen Hashomer Hatzair levererar förnödenheter till judiska samfund i Ukraina. Genom kontakter har hjälpsändningarna nått även de mest utsatta delarna av landet under kriget. Volontärerna Anna och Miksa är nyckelpersoner i arbetet och har gjort stora personliga uppoffringar för att kunna hjälpa medmänniskor i nöd. Juryn är imponerad av den handlingskraft, empati och kreativitet som de båda uppvisat.