Hur används Kuberna i praktiken?
Elever får använda sin kreativitet och fritt gestalta hur de kan stå upp för sin mänskliga rättighet med hjälp av text, bild, film, teater och installationer.
Varje Kubskola får tillgång till ett slutet digitalt verktyg där elever och lärare har tillgång till övningar, få inspiration av tidigare skolors arbete och att dela sina resor och Kuben. Lärare bjuds även in till två nätverksträffar under året för att bygga nätverk, inspireras av talare och utbyta erfarenheter kring Kubprogrammet.
Skolan bestämmer själv vilka aktiviteter som sker runt Kuben. Tidigare har skolor anordnat alltifrån egna modeshower till bloggar och kommuner har skapat kommunala ungdomsjobb för att bemanna Kuben under sommaren.
En av effekterna med Kubmetoden, som lyfts fram av tidigare deltagare, är att Kuben skapar nya mötesplatser där grupper som vanligtvis inte samarbetar möts. Även nya nätverk mellan skolor från hela landet skapas. Dessutom främjar Kuben bra samarbeten intern mellan lärare och elever som verkar i samma skola, eller i samma kommun.
En annan av fördelarna som lyfts fram är vikten av det publika i metoden. Kuben i sin fysiska form syns och skapar verkliga mottagare för elevers arbeten – vilket bidrar till ökat engagemang och motivation hos eleverna.