Mänskliga rättigheter måste kännas för att förstås. Raoul Wallenberg Academy ger eleverna uppdraget att kreativt gestalta vad mänskliga rättigheter innebär. Uttrycket är valfritt; poesi, berättelser, konst, teater eller film. Elevernas kreativitet och lust styr.
Kubprogrammet består av Kuber som är 2*2*2 meter. Varje Kub representerar en av de 30 artiklarna i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.
Kuberna skickas till utvalda gymnasieskolor i hela Sverige, från Piteå till Helsingborg. Dessutom finns det Kuber att samarbeta med ute i världen, bland annat i Frankrike, Spanien, Ungern och Serbien.
Genom kubmetoden arbetar skolan utifrån huvud, hjärta och hand. Eleverna får först lära sig om mänskliga rättigheter, därefter förhålla sig till den specifika rättigheten och kreativt gestalta de tankar känslor och idéer som väcks. I slutändan hoppas vi att insikterna och engagemanget leder till en önskan att agera i linje med alla människors lika värde.
Kubprogrammet pågår under ett läsår och avslutas med en utställning där skolorna får ta del av varandras kubarbete, får diplom och ny inspiration inför nästa kubår men en ny rättighet att djupdyka i.
Genom Kuben lär sig eleverna att agera i Raoul Wallenbergs anda med medmänsklighet och civilkurage.
Några höjdpunkter från kubens slutevent i maj!
Se hela digitala utställningen med de medverkande skolorna!