Fem frågor till Tilde Karlsson, vinnare av Ungt Kurage 2017

Tilde i ram

Hej Tilde!

Vad betyder civilkurage för dig?
Civilkurage är att lyssna på rösten inom sig som skriker vad som är rätt och fel och leva efter den rösten, även när det innebär en risk för sig själv. Civilkurage är att stå upp och hjälpa människor när inte samhället gör det. Civilkurage är en allmänmänsklig handling som alltid kommer att finnas. Det fina med att se en människa agera med civilkurage är att man inspireras att själv tillämpa det mer.

Berätta hur du gjort skillnad.
Det var en fin sommardag i centrala Stockholm, och det var fullt med människor som passerade på gatan. Jag går med min lillasyster och uppmärksammar hur en man i 60-årsåldern står och tar kort på en tiggande kvinna mot hennes vilja. Hon försökte dölja sitt ansikte med sina händer och sa ”please sir, no” men han fortsatte att fotagrafera henne. Mitt hjärta började slå snabbare för jag blev så arg att sådana uppenbara kränkningar av en människa kan få ske så öppet utan att någon ingriper eller ens reagerar. Så jag gick fram och ställde mig framför kvinnan och bad mannen att gå. Jag kom ihåg att jag sa till honom ”du ser ju att hon inte vill fotograferad, så det är bäst att du går härifrån”. Först ville han inte lyssna på mig, men jag gav mig inte utan jag stod kvar. Tillslut lämnade han platsen och muttrade något för sig själv. Mitt agerande gjorde skillnad!    

Berätta om ett medmänskligt föredöme som har betytt mycket för dig
Det medmänskliga föredömet kan inte beskrivas som en person eller en handling. Det medmänskliga föredömet utgörs av alla som någongång har sagt ifrån, stått upp för sina åsikter, eller som har ställt en annan persons välmående före sin egen. Det behöver inte vara några hjältedåd eller någon superperson som utför det, utan det mest inspirerande är när det utförs av helt vanliga människor. De människor som man inte förväntar sig agera med civilkurage fast gör det ändå, de är den största inspirationen för mig. De bevisar att alla besitter förmågan att bidra!

Ungt kurage delas ut i Raoul Wallenbergs anda, vad känner du till om honom?
Mina kunskaper om Raoul Wallenberg är rätt begränsade. Jag vet att han räddade tusentals judar från förintelsen, vilket var en farlig operation. Jag vet att han blev tillfångatagen av Sovjetunionen där han satt inspärrad resten av livet. Han var en riktig hjälte som stod upp mot de mörka krafterna i samhället när ingen annan vågade.

Vad i hans gärning tror du kan inspirera unga?
Jag tror att hans mod kan inspirera unga att våga stå för sina åsikter och våga följa sitt hjärta. Jag tror även att hans historia kan bidra att ersätta synsättet ”vad är bäst för mig” och istället få ungdomar att tänka ”vad kan jag göra för att bidra till ett bättre samhälle, för alla?”. Vår generation kommer att ställas inför många stora utmaningar, då behövs det civilkurage som Raoul Wallenberg visade.