Möt Elin en av vinnarna av Ungt Kurage 2016!

JAG SA IFRÅN I SKOLKORRIDOREN!

elin

Vad betyder civilkurage och mod för dig? Civilkurage för mig har kommit att bli något enormt viktigt. Det är en plikt och allas ansvar att stå upp för våra medmänniskor. Eftersom att det finns så otroligt mycket hat i denna värld så är det ännu viktigare att vi som fotfarande har en kärlek för dem runtomkring oss står upp för vad som är rätt och fel. Därför är det också vårt ansvar att öppet våga visa mod, för att det ska föda nytt mod hos andra.

Hur agerarade du med civilkurage? Jag stod upp för min kompis som blev kallad för ”bög” av en av killarna i ett killgäng vi gick förbi. Jag gjorde mitt val och gick tillbaka för att ifrågasätta denna kille då jag äntligen hade mitt tillfälle. Trots att det var skräckinjagande för mig så vet jag hur viktigt en sådan sak kan vara.

Vad betyder utmärkelsen Ungt Kurage för dig? Eftersom jag länge varit engagerad i mobbningsfrågor och precis hade gått en utbildning med fokus på åskådarens roll så kändes det inte mer än rätt av mig att visa vad jag går för. Jag visste också att jag inte var ensam utan vi hade människor kring oss som hade kunnat ingripa om situationen hade eskalerat, så det var absolut en sorts trygghet.

Att få bli en av Ungt Kurage vinnarna känns fortfarande overkligt. För mig betyder det jättemycket och även om tvivlar på min insats vet jag att jag gör så mycket annat för just medmänsklighet. Priset kom lite som en påminnelse om att allt jobb är värt det och även som en boost till att alltid visa mod, vad som än händer.

Tips på hur man kan träna sitt civilkurage? Först och främst tror jag att man måste förstå varför det är så viktigt och ha den där viljan att kunna påverka en dålig situation eller liknande. Jag gick en utbildning men har man inte den möjligheten tänker jag mig att det är viktigt att omringa sig av bra människor och göra små saker till en början som styrker sitt mod.