Fem frågor till Ahmad Rahimi, vinnare av Ungt Kurage 2017

Ahmad i ram1

Hej Ahmad!

Vad betyder civilkurage för dig?
Det betyder när man är modig och vågar stå upp för mänskliga rättigheter. När man visar för de andra ungdomarna att man inte ska ge upp utan fortsätta kämpa.

Berätta hur du gjort skillnad?
Jag har varit med och talat vid flera demonstrationer i Växjö, tre gånger i Malmö ,två gånger i Göteborg och tre gånger i Stockholm. Jag var inbjuden till Vi står inte uts konferens i Stockholm i februari där jag deltog i en paneldebatt med bland andra Martin Schibbye och Juma Lomani. Under våren 2017 har jag träffat och talat med flera politiker som T.ex Stefan Löfven, Maria Ferm, Gustav Fridolin, Per Bolund, Anna Ekström och Morgan Johansson. Jag har också varit med på TV, i flera tidningar och radio för att tala om ensamkommande barn och ungdomar. Den 28e mars  deporterades flera personer från förvaret i Kållered och jag medverkade vid en demonstration utanför förvaret för att visa stöd för dem. Jag åkte tillbaka till Göteborg någon vecka senare för att vara med på socialdemokraternas kongress för att tala med politiker från hela landet om ensamkommandes situation och amnesti.

Jag har blivit ett känt namn på sociala medier och andra ensamkommande hör ofta av sig till mig för att prata om sin situation eller be om hjälp med olika saker. Sedan jag  började kämpa är det många andra unga som också har vågat börja kämpa. Det är fler som vågar skriva på Facebook.

Berätta om ett medmänskligt föredöme som har betytt mycket för dig.
Min förebild är Nelson Mandela för att han kämpade för mänskliga rättigheter.

Han sa att alla har samma värde. Jag fick lära mig om honom i skolan efter mitt avslag och han gjorde verkligen ett starkt intryck på mig därför ville jag bli som honom och vara en förebild för alla.

Ungt Kurage delas ut i Raoul Wallenbergs anda, vad känner du till om honom?
Raoul Wallenberg var en affärsman som under andra världskriget räddade tusentals judar från förintelsen.

Vad i hans gärning tror du kan inspirera unga?
Han visar att man ska våga vara en bra människa och hjälpa varandra och att det inte spelar någon roll vilken religion man har eller varifrån man kommer. Alla är människor.