Ungt Kurage

Med utmärkelsen Ungt Kurage vill vi uppmärksamma unga mellan 13 och 20 år som med små resurser gjort stor medmänsklig skillnad och visat prov på civilkurage och engagemang. Vi vill lyfta alla unga som vågar höja rösten, sträcka ut en hand eller agera i tysthet för medmänsklighet. Det kan handla riskera den goda stämningen kring matbordet, att riskera att hamna i en pinsam tystnad eller att något skäller ut dig.

Alla kan skicka in ett bidrag och berätta hur du själv eller någon i din närhet gjort skillnad. En jury kommer att gå igenom alla förslag under våren 2018 och utse vinnarna som får en resa till Budapest i Raoul Wallenbergs fotspår. Läs mer om våra fantastiska vinnare tidigare år här nedan. Klicka här för att få förslag på hur en kan agera med civilkurage.

Här kan du ge ditt förslag till utmärkelsen Ungt Kurage

Du kan lämna förslag fram till 1 mars 2018.
  • på vilket sätt har du eller personen du föreslår agerat med civilkurage?
    Raoul Wallenberg Academy är personuppgiftsansvarig för behandlingen av personuppgifter på denna webbplats. Kontaktuppgifter till oss hittar du till vänster längst ner på sidan. Genom att skicka in ditt förslag godkänner du att Raoul Wallenberg Academy får hantera dina personuppgifter (ditt namn och e-postadress) i samband med ditt förslag på pristagare av Ungt Kurage.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
VINNARE 2017

VINNARE 2017

Under våren 2017 har man kunnat nominera sig själv eller någon annan som gjort skillnad. En jury har utsett sju bidrag som får priset Ungt Kurage samt chansen att göra en gemensam resa i Raoul Wallenbergs anda! Prisceremonin äger rum i Stockholm på Raoul Wallenbergs dag den 27 augusti, Sveriges nationella dag för civilkurage och medmänsklighet.

Årets sju vinnare har utsetts bland över 200 nomineringar som inkommit till juryn, och vinnarna har uppmärksammats för att har agerat i sin vardag mot mobbning, för integration och medmänsklighet.

Årets pris går till:

Visa mer

Albin Blomster från Grästorp, som med sina 14 år är Ungt Kurage:s yngsta vinnare någonsin. Albin får priset för att han på många olika sätt – bland annat via läxhjälp och sportevenemang – engagerar sig aktivt med integration, framförallt med ensamkommande barn och unga.

Adrian Boivie från Lidingö som valt att gå emot strömmen och stötta två utsatta skolkamrater i en svår situation.

Tilde Karlsson från Stockholm som sa ifrån och stöttade en tiggande kvinna när en man kränkte henne.

Ahmad Rahimi från Växjö för att han kämpar för ensamkommande barns och ungas rättigheter i Sverige.

Priset går även till Föreningen Allra Käraste Syskon (FAKS) vars grundare Naima Fridén, Sanna Warnemyr och Hanna Lövehed från Lund engagerar sig för jämställdhetsfrågor genom att införa gratis mensskydd på flera skolor i Lund samt kritiskt granska kurslitteraturen i historia i gymnasiet, en granskning som de även fått framföra till förlaget.
Ungt kurage-vinnarna2017

JURY 2017

JURY 2017

Med sin handlingskraft, erfarenhet och bredd kommer juryn tillsammans lyfta fram unga som agerat med civilkurage. Unga personer som med små resurser gjort stor medmänsklig skillnad!

 

Juryn består av:

Visa mer

Omid Mahmoudi verksamhetsledare för Ensamkommandes Förbund
Suad Ali utsedd till en av Sveriges Unga Supertalanger 2016 av Veckans Affärer och vinnare i kategorin ”Årets Opinionsbildare”
Peter Svensson grundare av Huskurage
Carolina Engström generalsekreterare på Friends
Beata Kull grundare av Lärargalan
Diana Saleh en av de första mottagare av Ungt Kurage 2015
Adam Lundberg ordförande för Raoul Wallenberg Differencemakers

UK2017 jury

 

VINNARNA 2016

VINNARNA 2016

Elin Vikner
Avan Elgailani
Bismillah Zahedi 
Arvid Nygård Gustafsson
Andrija Stojanovic

Visa mer
JURY 2016

JURY 2016

Diana Saleh mottagare av Ungt Kurage 2015 idag student på civilingenjörsprogrammet med inriktning design och produktutveckling på Linköpings universitet
Mattias Hallberg Ordförande för Raoul Wallenberg Differencemakers
Siavosh Derakhti Grundare Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet och mottagare av Raoul Wallenbergpristagare 2013
Carolina Engström Vice generalsekreterare på Friends
Katrin Berndt social media profil, driver sin egen blogg och youtube-kanal där hon bland annat tar upp självkänsla och självförtroende
Alireza Ahmadi entreprenör och föreläsare om integration
Anton Abele grundare av föreningen Stoppa Gatuvåldet idag kommunikationschef för Allra

VINNARNA 2015

VINNARNA 2015

Tove Lindgren
Diana Saleh
Linnéa Krook 
Nim Johansson
Gina Bäck

Visa mer
English