Blogginlägg av Ahmed Abdirahman

Ahmed Abdirahman, bland annat grundaren av Järvaveckan gick ledarskapsutbildningen 2005 och var medlem i Raoul Wallenberg Differencemakers. Här beskriver han vad detta betytt för honom. 

Porträtt på Ahmed Abdirahman, alumnLedarskapsprogrammet på Raoul Wallenberg Academy har påverkat mig mycket. När jag gick programmet under min gymnasieperiod 2003–2006 var jag mycket ung och full av tankar. Jag var fortfarande ny i Sverige eftersom jag kom hit 1998. Det var ett stort beslut att ”våga” söka programmet. Jag gick på Tensta Gymnasium, en skola med få elever med svensk bakgrund. De flesta av mina skolkamrater var utrikes födda eller barn till utrikesfödda föräldrar. Jag hade knappt lämnat Järvaområdet.

Att träffa andra ungdomar med svensk bakgrund betydde väldigt mycket för mig. Jag minns hur okänt allt var – maten, herrgården där kursen hölls, att sova på en herrgård och alla påträngande frågor från Ann Westerberg! Vilka är dina värderingar? Vad är viktigast för dig? Vilka är dina förebilder och varför? Det är frågor som jag sällan ställts inför. Att kunna svara på en fråga om vad som driver en och att få verktyg för att jobba med detta var ovärderligt. Många tankar väcktes i mig. Hur kommer det säg att jag inte träffar på eller har vänner med svensk bakgrund? Hur segregerat är vårt samhälle egentligen? Hur tänker svenska ungdomar i min ålder – hur spenderar de sin vardag, hur ser deras hem ut? Min nyfikenhet på ”svensken” och att bygga broar väcktes under programmet.

Men 2006, mitt sista år på gymnasiet, förändrades allt då jag kom in på ett utbytesprogram och därefter fick stipendium för att studera på universitet. Jag lämnade Sverige för USA, och därifrån till Geneve och Mogadishu. Jag kom tillbaka till Sverige 2013.

Mina resor i omvärlden förändrade mig medan Tensta, utanförskapet och segregationen i Sverige hade bara blivit värre. När jag kom tillbaka kände jag mig inte hemma varken i Tensta eller någon annanstans i Stockholm. Jag visste att jag hade ett ansvar men visste inte var jag skulle börja. Jag kom att tänka på mina värderingar – vad är det som jag värderar och driver mig? Och vilka delar dessa värderingar? Det blev naturligt för mig att söka mig till Raoul Wallenberg Differencemakers, en nyskapad alumniförening för före detta deltagare från ledarskapsprogrammet. Jag kände mig hemma där och engagerade mig i styrelsen. Det blev min väg ut ur utanförskapet igen och in till Sverige. Jag lärde mig mycket från mina styrelsekollegor. Hur fungerar en styrelse? Hur skapas processer och strukturer? Hur skapar man nätverk? Hur driver man program?

”Människor behöver tala med varandra och inte om varandra.”

Under mitt styrelseengagemang i RWD startade jag min egen ideella förening, The Global Village. Mallarna från Raoul Wallenberg Differencemakers låg till grund och gav mig inspiration. Så hur har ledarskapsprogrammet påverkat mig? Den har påverkat mig jättemycket och fortsätter påverka mig oerhört mycket. Jag har vågat stå upp för mig själv och driva frågor som jag brinner för och jag har skapat verksamheter som bygger på att skapa en inkluderande och socialt hållbart samhälle så att vi inte upprepar historiens hemskheter igen. Människor behöver tala med varandra och inte om varandra. Kunskap, vänskap och medmänskliga möten är vaccination mot hatet och polariseringen.

Jag är tacksam för att jag, i tidig ålder, har fått kännedom om en förebild, Raoul Wallenberg, och hans gärningar. För mig har det handlat om den emotionella stimulansen, mötena mellan världar och inspirationen. Detta påverkar mig fortfarande. Idag är stiftelsen The Global Village starkare än någonsin men inget av detta skulle vara möjligt utan Raoul Wallenberg Academy.

Ahmed Abdirahman
VD för och grundare av Stiftelsen The Global Village
Deltagare RWA 2005-2006