Om svenskhet, kris och livslångt lärande

Magnus Ekbom deltog på Raoul Wallenberg Academys (RWA) ledarskapsprogram 2004—2005. Här skriver han från Singapore där han bor idag och berättar vad programmet har betytt för honom i livet och för hans syn på ledare och ledarskap. Idag är Magnus medgrundare och Chief Strategy Officer på Lazada Group (a part of Alibaba Group).

Porträttbild på Magnus EkbomVart är vi på väg?

Den frågan ställer vi oss alla – oavsett ålder, bakgrund eller var i världen vi befinner oss. Både som enskilda individer, som familjer, vänner, företag och organisationer, som länder – och kanske inte minst världen och vår planet som sådan.

När jag som tonåring mötte den grupp och inte minst Ann som var den första kullen av RWA:are från västra Sverige, så var de flesta av oss fulla av ambition, välvilja och målmedvetenhet, på det där så tonårshärligt lagom idealistiska viset. Även om vi kanske inte visste exakt hur, så var en sak helt säker – vi skulle förändra världen! 

Efter avslutade studier lämnade jag Sverige och har spenderat större delen av de senaste 10 åren i Sydostasien. Här har jag varit med och grundat ett numera ganska väletablerat företag inom online retail. I denna fantastiska region ser vi en ny generation företag och entreprenörer växa fram, där hela samhällsstrukturer omvandlas eller skapas.

När jag ringde hem till Sverige i början av min tid här, så var det många som inte kunde peka ut Indonesien på kartan. Idag är denna del av världen en global tillväxtmotor, med 600 miljoner människor, ung befolkning och en snabbt växande medelklass. 

Problemen ar självklart många. Ekonomisk växtvärk, bristande eller framförallt ojämnlikt fördelad tillgång på utbildning och hälsovård, infrastruktur, miljö och korruption, för att nämna några. Men trots detta, lever i denna region olika religioner sida vid sida. Kulturer, språk, historia, ofta en mångfacetterad och komplicerad sedan, möts på ett sätt som det är svårt att inte inspireras av. Att det faktiskt går att få det att fungera.

Jag är både en stolt och tacksam RWA:are. Att få vara en del av denna grupp av fantastiskt duktiga individer ar en härlig känsla. Men framförallt är jag tacksam. Tacksam för den verktygslåda som vi fick med oss, men också för det ‘framework’ som det innebar – att reflektera, att lyssna, självledarskap, nyfikenhet, grupper, kriser och vilja att förstå. Även om kanske inte allt sjönk in där och då, så har det alltid funnits där som en trygghet. Den tryggheten har gett mig ett självförtroende eller kanske rättare sagt en självtillit, som varit ovärderlig på den resa jag befinner mig på. 

Det är en resa som är långt ifrån färdig – precis som jag själv. Ju mer erfarenhet jag får, både när det gäller mig själv och andra, ju mer jag inser min styrka, min svaghet och min sårbarhet, känner jag ändock en grundläggande trygghet. Jag står stadigt på marken och det är något jag alltid kommer att vara RWA och Ann tacksam för. 

För varje år som går utomlands, så känner jag mig mer och mer som Svensk. Våra rötter och värdegrunder sitter djupt – ofta djupare än vad vi själva inser. Ett begrepp som jag ofta kommit att använda är det som jag själv kallar for “Swedishness” eller “Svenskhet”. Det låter sig kanske inte översättas rakt av, men det spelar mindre roll. Det som jag ser som den svenska värdegrunden för ledarskap är respekt for olikhet, att vara genuint global och tänka bortom våra egna gränser, att förstå, ta gemensamt ansvar, att låta individer växa, att se och värdesätta människor och inte bara siffror, veta skillnaden mellan rätt och fel – och kanske framförallt att många problem kan bara lösas gemensamt. Det kanske blir så när man kommer från ett litet land i norr. 

Men bara för att vi är ett litet land betyder inte det att vår roll ska vara liten. Tvärtom. Sverige och alla vi som i stort och smått har möjligheten att leda, har ett enormt ansvar för att se till att så inte är fallet. Vi måste höras och verka långt mer än vad som kanske förväntas av oss. För det var ju precis det som Raoul Wallenberg gjorde. Han lät sig inte begränsas av det som till synes var rimligt, enkelt eller görbart. Raoul såg vad som hände och istället for att säga att “någon borde göra något”, sa klev han fram och gjorde det som behövdes där och då. Den handlingskraft är precis det jag vill ta med mig – det är en del av den värdegrund som borde känneteckna oss alla. 

Vår värld formas ofta av kriser. Den som vi just nu genomgår kommer att forma vår framtid mer än vi kanske riktigt ännu inser. Det kommer att bli både en nystart och en omstart – eller som någon sa “its a crisis that will make the future happen faster”. Vad som är helt klart är att detta kommer, tillsammans med klimatförändringen, att vara vår tids stora utmaning. Men det kanske också blir en andra chans för oss, att göra om och göra rätt.  En sak är helt säker. Ledare och ledarskap behövs nu mer än kanske någonsin. Både globalt och i vår omedelbara närhet. 

Vi vet mindre än kanske på länge precis vart vi är på väg. För min egen del kan jag bara säga att jag kommer att ge allt jag har. Jag har lärt mig mycket sedan den där veckan för över 16 år sedan och jag har mycket kvar att lära mig. Men det är ju det som gör det så spännande. Livet är fullt av möjligheter – och resan har bara börjat!

Singapore, April 2020
Magnus Ekbom
Medgrundare och Chief Strategy Officer, Lazada Group (a part of Alibaba Group)
Deltagare i RWAs ledarskapsprogram 2004—2005