250-ÅRS JUBILÉET AV YTTRANDEFRIHET

Fredagen den 2 december 2016 var 250 år sedan införandet av den svenska Tryckfrihetsförordningen. År 1766 fastställdes varje medborgares rätt att fritt uttrycka sina åsikter. År 1948 instiftade FN sina 30 mänskliga rättigheter. Rättighet nummer 19, Rätten till yttrandefrihet, är i fokus när Raoul Wallenberg Academy anordnar ett seminarium i FN-byggnaden med FN:s vice generalsekreterare, Jan Eliasson, som talare. Seminariet är ett av flera evenemang som Raoul Wallenberg Academy anordnas i samband med jubiléet.

– Raoul Wallenberg är en symbol för såväl det svenska yttrandefrihetsjubiléet såväl som för den fortsatta kampen för mänskliga rättigheter globalt, säger Sarah Bohman, verksamhetsansvarig för Raoul Wallenberg Academy.

I New York hölls på jubileumsdagen den 2 december ett seminarium i FN-byggnaden, ett samarbete mellan Raoul Wallenberg Academy, Sveriges ständiga representation vid Förenta Nationerna och Svenska Institutet. Jan Eliasson, FN:s vice generalsekreterare, invigningstalade om möjligheterna att stärka de mänskliga rättigheterna i en allt mer konfliktfylld värld och FN-ambassadör Per Thöresson berättar om 250-årsjubiléet.

I New York lanserades även satsningen ”A Non-Silence Generation”, en del av ett internationellt skolprojekt med fokus på yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.

– För att kunna förändra världen på sikt måste vi nå de yngre generationerna. Vi har placerat ut stora, svarta stålkuber på svenska skolor under fyra års tid med uppmaningen till eleverna att inuti kuben tolka de mänskliga rättigheterna konstnärligt. Nu sprider vi projektet internationellt, bland annat till New York, Paris, Belgrad och Budapest.

Även ett flertal aktiviteter och evenemang anordnades i Sverige samband med jubiléet den 2 december. I Stockholm invigdes en kub utanför Bonnierhuset, ett samarbete mellan Raoul Wallenberg Academy och Bonniers Familjestiftelse. Inuti kuben visades kortfilmen ”The History of Silence” – en berättelse om yttrandefrihet från år 1766 fram till idag.

[youtube id=”kHUF3h_qnro” align=”center” mode=”normal” autoplay=”yes” maxwidth=”800″ grow=”yes”]

Även ett frukostseminarium äger rum på Bonnierhuset på Torsgatan där Karin Olsson, Expressen, modererade samtalet mellan Bilan Osman, Expo, Max Karlsson, Fler Unga, Pia Rehnquist, Sydsvenskan och Peter Wolodarski, DN. Temat för seminariet, som sänds live på expressen.se, är det digitala rummet möjligheter och risker för yttrandefriheten. För fullständigt program, besök Non-Silence Generation.

jjp_3200

I Lund äger ett antal aktiviteter rum, här i samarbete med Raoul Wallenberg Institutet. Under tre dagar uppmärksammas jubileumsveckan i tystnadens tecken genom klockringning, tyst minut, konsert och seminarium. Utanför Domkyrkan kan en kub besökas. För fullständigt program besök rwi.se.