RAOUL WALLENBERGS DAG

Sveriges nationella dag för medmänsklighet och civilkurage

DÅ FIRAR VI RAOUL OCH CIVILKURAGE!

Den 27 augusti firas Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för civilkurage och medmänsklighet. Syftet är att belysa och diskutera aktuella frågor som rör mänskliga rättigheter, vikten av personligt ansvar och möjligheten för en enskild människa att göra skillnad. Dagen firas runt om i Sverige, skriv in datumet i din kalender redan nu!

Här hittar du allting som händer på Raoul Wallenbergs dag 2016 och nedan kan du se en film hur dagen firades av Raoul Wallenberg Academy! 

UTSTÄLLNING VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD

Är du i Stockholm, kom och besök vår utställning ”Varje människa kan göra skillnad” i Kungsträdgården den 1-3 september!

Kuben är ett nationell och internationell skolmetod som belyser mänskliga rättigheter och medmänskliga skyldigheter. 30 svarta kuber, en för varje mänsklig rättighet, skickas till utvalda gymnasieskolor runt om i Sverige och utomlands. Eleverna på skolan får möjligheten att gestalta sin mänsklig rättighet inuti kuben och kreativt tolka den med hjälp av text, bild, film, teater, installationer
eller andra typer av uttrycksformer.

Visa mer

Genom denna metod får skolor stöd med att arbeta strategiskt för att uppfylla skolans övergripande demokrati- och värdegrundsuppdrag samtidigt som eleverna uppmuntras att själva göra skillnad. Arbetet pågår i hela Sverige och får sin final under 
Raoul Wallenbergs dag den 26-28 augusti då alla 30 kuber samlas i en offentlig utställning i Kungsträdgården i Stockholm. Vill din skola delta i Kuben nästa år ansök här!

UPPMÄRKSAMMA DAGEN I DIN KOMMUN ELLER SKOLA!

Ta del av vårt kommunkit och skolmaterial med konkreta förslag och tips hur ni kan fira och uppmärksamma dagen hos er.

Akademin uppmanar till lokala firanden av Raoul Wallenbergs dag där kommuner och skolor kan vara ledande i arbetet kring mänskliga rättigheter, civilkurage och alla människors lika värde.

Visa mer

 

 

Kommunkit
Akademin uppmanar till lokala firanden av Raoul Wallenbergs dag där kommuner kan vara ledande i arbetet kring mänskliga rättigheter, civilkurage och alla människors lika värde. Kitet innehåller en talarlista på inspirationsföreläsare på temana Raoul Wallenberg, förintelsen och mänskliga rättigheter, material till en interaktiv workshop med fokus på civilkurage, medmänsklighet och delaktighet samt annat inspirationsmaterial om dagen. För att ta del av material klicka här

Skolmaterial
Akademin har tagit fram ett skolmaterial som syftar till att ge Raoul Wallenbergs dag ett ökat fokus på att skapa engagemang för medmänsklig förändring hos unga. Med avstamp i berättelsen om Raoul Wallenberg diskuteras begrepp som civilkurage, ledarskap och medmänsklighet. Genom att starta samtal om dessa begrepp kan fler unga inspireras till reflektion och engagemang, och stärkas i tron att varje människa kan göra skillnad. Materialet innehåller en lärarhandledning, workshopmaterial och en film om Raoul Wallenberg. Klicka här för att ta del av materialet.

RAOUL WALLENBERGPRISET OCH UNGDOMSPRISET UNGT KURAGE

Under dagen offentliggörs vem som får Raoul Wallenbergpriset, prisutdelningen sker under kvällen tillsammans med ungdomspriset Ungt Kurage. Raoul Wallenbergpriset går till en person som i Sverige arbetar i Raoul Wallenbergs anda, främst genom kunskapshöjande insatser för barn och ungdomar om främlingsfientlighet, intolerans och alla människors lika värde. Läs mer om priset här!

Ungt Kurage priset syftar till att uppmärksamma ungdomar som med små resurser gjort medmänsklig skillnad och visat prov på civilkurage och engagemang. Vinnarna får utöver utmärkelsen följa med på en resa till Budapest i Raoul Wallenbergs fotspår.
Läs mer om ungdomspriset Ungt Kurage här!

Nationalkommittén

Akademin har grundat en Nationalkommitté för Raoul Wallenbergs dag bestående av politiker och personer från skol- och ungdomsinstitutioner. Syftet är att få fler aktörer att känna ägandeskap för Raoul Wallenbergs dag för att göra det till en permanent företeelse i samhället. Kommittén träffas vid två tillfällen per år, innan och efter Raoul Wallenbergs dag.

 

Visa mer

Gruppfoto: Fotograf Sanna Sjöswärd 2017, Nubiska rummet, Riksdagen.

RAOUL WALLENBERGS DAG 2016

På Raoul Wallenbergs dag hyllar vi dom som agerar i Raoul Wallenbergs anda. Prisutdelningen ägde rum på Raoul Wallenbergs dag på Nalen i Stockholm utbildningsminister Gustav Fridolin delade ut Raoul Wallenbergpriset till Tina Morad och Siavosh Derakhti delade ut utmärkelsen till Ungt Kurage till fem ungdomar. Vinnarna av Ungt Kurage 2016 har uppmärksammats för att ha agerat i sin vardag mot mobbning, för integration och medmänsklighet.

Bild på Tina

Visa mer

Elin Vikner från Västerås sa ifrån i skolkorridoren när hon hörde att någon blev kallad för ”bög”, Avan Elgailani från Vingåker gick emot sina vänner när de hällde ett glas mjölk över en tjej i matsalen, Bismillah Zahedi från Karlskoga engagerade sig i organisationen IT-guide som för samman äldre och nyanlända ungdomar, Arvid Nygård Gustafsson från Falköping startade ett språkcafé på sin skola där allt från läxor till drömmar diskuteras mellan nyanlända och etablerade ungdomar och Andrija Stojanovic från Västerås startade ett basketlag som inkluderar ungdomar från ett närbeläget flyktingboende.

Det var en inspirerande tillställning där ungdomar deltog på scen genom att visa upp deras bidrag i Kubprojektet i form av tal, sång och film. Cirkus Cirkör uppträde med ett specialkomponerat verk ur deras föreställning Limits som handlar om gränsöverskridande och Eva Dahlgren avslutade ceremonin med stämningsfull musik. Länk till livesändningen finns längst ner i bilagan. Utställningen ”Varje människa gör skillnad” fyllde Kungsträgården med över 1000 elever och lärare under invigningen 26 augusti. Utställningen var sedan öppen för allmänheten fram till 28 augusti.

RAOUL WALLENBERGS DAG 2015

Den 27 augusti 2015 firades Raoul Wallenbergs dag för tredje året i rad! Under dagen kunde man besöka utställningen Varje människa kan göra skillnad i Kungsträgården där 30 skolor från hela Sverige visade upp sitt arbete sina gestaltningar av de 30 mänskliga rättigheter. Under kvällen delades Raoul Wallenbergpriset ut av statsministern Stefan Löfven till Hédi Fried och Emerich Roth.

Visa mer

Mattias Hallberg, ordförande Raoul Wallenberg Differencemakers delade ut ungdomspriset Ungt Kurage till Tove Lindgren, Diana Saleh, Linnéa Krook, Nim Johansson och Gina Bäck för sitt agerande med civilkurage. Priscermoni förgylldes av Emil Jensen starka tal och Melissa Horns vackra röst

RAOUL WALLENBERGS DAG 2014

När främlingsfientlighet utmanar Sverige, firar vi medmänsklighet! Raoul Wallenbergs dag 2014 firades den 27 augusti med en kväll för medmänsklighet på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Raoul Wallenbergpriset delades ut av integrationsminister Erik Ullenhag till Emir Selimi. Musik framfördes av Kristin Amparo och Cleo, och publiken fick njuta av dansuppträdandet HOLD samt ett inspirerande tal från Milad Mohammadi.

Visa mer

Under kvällen lanserades kampanjen #göraskillnad och en lista med 100 sätt att göra skillnad. Konferencier för kvällen var Dilsa Demirbag-Sten. Under dagen kunde besökare även ta del av projektet Varje människa kan göra skillnad, stora svarta kuber som var och en representerade en av de mänskliga rättigheterna. Det blev en fantastisk kväll för medmänsklighet.

RAOUL WALLENBERGS DAG 2013

Sveriges första Raoul Wallenberg dag genomfördes med ett fullspäckat program. Raoul Wallenberg hyllades på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm, med tal, sång och musik.

För första gången delades även Raoul Wallenbergpriset ut på 100 000 kronor av integrationsminister Erik Ullenhag till Siavosh Derakhti från Malmö som startade som 19-åring på egen hand ”Unga muslimer mot antisemitism”.

Vad händer på din ort den 27 augusti?

Vad arrangeras i närheten av dig i samband med Raoul Wallenbergs dag den 27 augusti? Här nedan hittar du aktiviteter i landet kopplat till medmänsklighet och civilkurage.

 

Vill du att ditt event ska visas här? maila oss på info@raoulwallenberg.se

English