Raoul Wallenberg Academy 20 år!

Text 20 år i grafisk form

År 2021 fyller Raoul Wallenberg Academy 20 år. 2021 är även året då vår grundare, Nina Lagergren, skulle fyllt 100 år. Därutöver firar den svenska demokratin 100 år. Under 20 års tid har RWA verkat för att utbilda och inspirera nästa generations ledare genom skolprojekt, ledarskapsprogram samt utmärkelser och priser.

Denna sida kommer att uppdateras löpande under 2021 med nya aktiviteter. Vill få informationen direkt i din inbox? Signa då upp dig på vårt nyhetsbrev här nedan.

Ledarskapsprogram maj 2021

En utbildning för dig som går i gymnasiet eller högskola, är mellan 15-22 år och vill lära dig mer om ledarskap. Utbildningen är helt kostnadsfri, och är en unik möjlighet att få vänner, upplevelser och verktyg som du kommer att bära med dig hela livet. Programmet utförs den 13-16 maj.

Vårt enda förkunskapskrav är att du är medlem och alltså deltar i aktiviteter i föreningen. Därutöver ska du ha en brinnande lust att förändra, utveckla ditt ledarskap och en vilja att möta nya människor!

Ansök här

Ledarskapsprogram november 2021

Har du gått ett ledarskapsprogram hos oss tiigare? I år anordnar vi ett “jubileumsprogram” för RWA:s unga alumner som de senaste åren tagit del av någon av våra utbildningsprogram.

Fortbildning i ledarskap står i centrum för programmet. Det blir även möten mellan deltagarna och redan etablerade ledare med erfarenhetsutbyten, därutöver roundtable-diskussioner och inspirationsföreläsningar.

Programmet hålls 1-4 november 2021, i samband med höstlovet. Vill du veta mer om hur du kan anmäla dig: maila fia.nerelius@rwa.se.

Ungt Kurage

Med utmärkelsen Ungt Kurage vill vi uppmärksamma unga mellan 13 och 20 år som med små resurser gjort stor medmänsklig skillnad och visat prov på civilkurage och engagemang. Varje år delar vi ut priset till fem unga, 2021 är tävlingen även öppen internationellt i samarbete med Svenska institutet och svenska ambassader.

Föreslå här

Regionala lärarkonferenser

RWA har arbetat med att sprida vittnesmål från Förintelsen vidare till ungdomar. Detta gör vi under jubileumsåret med det nylanserade materialet Story Keepers samt genom att digitalisera vår lässatsning på boken Natten. Vidare anordnar vi tre regionala lärarkonferenser i Sverige för att diskutera hur ett fungerande förebyggande arbete mot antisemitism och intolerans kan se ut i klassrummen.

Först ut för konferens är Västra Götalandsergionen 29 april.

Läs mer här

Köp en pin

Bli en Raoul Wallenberg-ambassadör! Hjälp oss att sprida Raouls historia och inspirera andra att agera i hans anda. Portföljen var Raouls vapen mot ondskan, inuti förvarade han skyddspass som räddade liv. Du kan bära en pin i form av Raouls portfölj och på så sätt bli en Raoul Wallenberg-ambassadör du också, som en påminnelse om vikten av medmänsklighet och civilkurage. Du kan berätta Raouls historia vidare och vikten av att agera mot orättvisor är lika viktigt då, som nu, som alltid.

Beställ en pin här

Prenumerera på nyhetsbrev

Vill du få löpande information om vad som händer under jubileumsåret? Signa då upp dig på vårt nyhetsbrev.

Prenumerera här

Hitta din inre Raoul

Ta del av en personlig berättelse om Raoul Wallenberg som räddade tusentals människor undan förintelsen under andra världskriget tack vare sitt enastående ledarskap. Med de utmaningar som finns idag är det ledarskap som Raoul Wallenberg representerar viktigare än någonsin.

Filmen ”Hitta din inre Raoul” är 35 minuter lång och menad att visas i skolan och berör värdegrunden och civilkurage, samt syftar till att förebygga rasism och diskriminering. Filmen har en tillhörande lärarhandledning.

Så kan din kommun uppmärksamma Raoul

Jobbar du inom kommunal förvaltning eller på annan typ av arbetsplats där du kan lyfta minnet av Raoul Wallenberg under RWA:s jubileumsår 2021? Då kan du använda materialet vi har samlat på raoulwallenbergsdag.se. Där finns tips och inspiration kring hur ni kan hylla Raoul Wallenbergs minne som kommun. Detta ser vi som extra viktigt i år då även demokratin i Sverige fyller 100 år. Utmaningarna i det svenska samhället är flera och demokratin som ett verktyg i att säkra medborgerliga rättigheter fungerar varken friktionsfritt eller är något som bör tas för givet. Just därför har frågan om mänskliga rättigheter och demokratiutveckling i de svenska kommunerna växt sig allt starkare under senare år.

Se tipsen här