Om Fading Stories - pass them on

Fading Stories – pass them on var en fotoutställning med porträtt av överlevande från Förintelsen där porträtten visas genom innovativ app-teknik. Utställningen var ett samarbete mellan Raoul Wallenberg Academy, Fotografiska och fotograf Sanna Sjöswärd som intervjuat och porträtterat de medverkande.

OM UTSTÄLLNINGEN

Utställningen fanns på Fotografiska i Stockholm mellan 27 augusti och 20 oktober 2019. Under den perioden hade den 62 000 besökare. Därutöver har minst 500 elever har sett utställningen.

Den 7 oktober 2019 bjöd Raoul Wallenberg Academy och Fotografiska in 350 gymnasie- och högstadieelever till en halvdag med samtal, föreläsningar och guidad visning av utställningen. De fick lyssna på Hania Rosenberg, en av de överlevande som är med i utställningen, samt föreläsare från föreningen Zikaron där barnbarn till överlevande för sina släktingars berättelser vidare.

Veckan därpå, den 15 oktober 2019, bjöd Raoul Wallenberg Academy och Fotografiska in till ett panelsamtal på temat “Civilkurage då och nu”. I panelen satt Daniel Poohl, VD Stiftelsen Expo, Irupé Pozo Graviz, projektledare Teskedsorden, Maria Fabricius, medgrundare av Open Act och Barakat Ghebrehawariat, Demokratiagenten. Se panelsamtalet här med textning om du klickar på ikonen för det.

BERÄTTELSERNA

Fotograf Sanna Sjöswärd intervjuade och porträtterade de medverkande överlevande från Förintelsen. Berättelser ställdes ut på Fotografiska med innovativ teknik där porträtten visas genom en app. I skolmiljö är det vanligt att använda sig av teknik, bilder och filmer för att diskutera känsliga och svåra frågor i klassrummet. I detta fall används tekniken som ett sätt att förmedla de berättelser som är nästintill omöjliga att förstå.

I det material som tagits fram berättar de överlevande om sina minnen från Förintelsen. Några av dem har knappt delat med sig av dessa tidigare, medan andra redan för flera år sedan började gå ut offentligt med sina fasansfulla upplevelser – för att sprida kunskap och insikt om att vi alla måste bidra till att historien inte återupprepar sig. Bland annat svarar de utifrån sina livserfarenheter engagerat på frågorna: Vilket budskap vill du ge till dagens unga? Hur tror du att vi kan agera idag för att motverka hat? Det är svar som manar både till eftertanke och kampvilja.

Genomgående i materialet används inspiration från Raoul Wallenbergs skyddspass och liknar det typsnitt som användes då. Med skyddspassen räddade Raoul tiotusentals människor från nazisternas utrensningar i andra världskrigets Budapest.