Raoul Wallenberg Academy gör idag ett uttalande med anledning av Förintelsens minnesdag, den 27 januari.
UTTALANDE: Den 27 januari märker den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades år 1945. Den dagen hedrar vi minnet av alla dem som föll offer för det mest fasansfulla brott som ännu lever kvar i vårt kollektiva medvetande – och alla de som stod emot.
Förintelsens minnesdag är också en påminnelse och en väckarklocka om att fortsätta protestera. Antisemitism är dessvärre inte är en smärtsam historisk erfarenhet, utan en högst levande verklighet. Pandemin som försatt världen i en omfattande kris har underblåst en oroväckande utveckling av antisemitiska konspirationsteorier. Runt om i Europa, men även i Sverige, har det blossat upp nya exempel på förvrängning och förvanskning av Förintelsen. Förslag om att införa vaccinpass har jämförts med förföljelsen av judar under andra världskriget. Under demonstrationer har personer inom antivaccinationsrörelsen burit gula stjärnor – samma gula stjärna som nazisterna tvingade judarna att bära under andra världskriget.
En samhällsutveckling som Raoul Wallenberg Academy menar behöver motverkas med åtgärder för att bevara minnet av Förintelsen och föra historien vidare. Inte minst för att fler ska våga agera med civilkurage och protestera mot antisemitism idag.
Sarah Scheller,
Generalsekreterare Raoul Wallenberg Academy
Om våra grannar hade reagerat och protesterat hade förintelsen aldrig kunnat äga rum. Det är passiviteten och likgiltigheten som är mänsklighetens största fiende
– Emerich Roth (1924-2022), Förintelseöverlevare & vinnare av Raoul Wallenbergpriset 2015