Nu kan du föreslå kandidater till Raoul Wallenbergpriset 2023

Nu kan du föreslå kandidater till Raoul Wallenbergpriset 2023

Fred Taikon, Vinnare av Raoul Wallenbergpriset 2022, Stefan Löfven och Anna Urombo

Varje år delas priset ut till en person som arbetar i Raoul Wallenbergs anda främst genom kunskapshöjande insatser riktade till barn och unga i syfte att motverka rasism, diskriminering och intolerans och för alla människors lika värde. Nu finns möjlighet att föreslå kandidater till priset.

 

Fram till 18 februari 2023 har allmänheten möjlighet att skicka in förslag på personer som de tycker kvalificerar sig som vinnare av Raoul Wallenbergpriset. Alla förslagen bearbetas av prisets jury som vidare annonsera tre nominerade till i slutet på maj. I samband med Raoul Wallenbergs dag 27 augusti offentliggörs prisets vinnare.

– Raoul Wallenbergpriset är en viktig utmärkelse som hyllar människor som gör gott för samhället och visar på att pristagarnas insatser verkligen spelar roll och behövs. Genom att lyfta dessa förebilder kan andra bli inspirerade och förhoppningsvis följa efter, säger Tove Lindgren, projektledare för Raoul Wallenbergpriset.

Raoul Wallenbergpriset går till en person som unga kan spegla sig i och se upp till. Bland tidigare pristagare kan man hitta förebilder som; Fred Taikon 2022, Dina och Jovan Rajs 2020, Jonathan Leman 2018, Tina Morad 2016 med flera.

Om priset

Raoul Wallenbergpriset går till en person agerar i Raoul Wallenbergs anda, främst genom kunskapshöjande insatser riktade till barn och unga i syfte att motverka rasism, diskriminering och intolerans och för alla människors lika värde. Raoul Wallenbergpristagare är föredömen som unga kan se upp till.

Priset till Raoul Wallenbergs minne har gjorts möjligt genom stöd från regeringen. Pristagaren kommer att vid sidan av prissumman på 100 000 kr få en miniatyr av den bronsportfölj som konstnärerna Ulla och Gustav Kraitz skapat och som är en del av minnesmärken över Raoul Wallenberg utanför FN i New York och UD i Stockholm.

 

Föreslå din hjälte här.