MÖT NOMINERADE OMID MAHMOUDI!

_E6A3246Hur reagerade du när du fick veta att du är nominerad till Raoul Wallenbergpriset? Jag blev mycket glad över att mitt arbete och engagemang om allas lika värde och migrationsfrågor blev uppmärksammat. Jag tänkte att nu kan vårt arbete för nyanlända förhoppningsvis även stärka andras arbete för etablering och integration. Till sist tänkte jag också att jag nu kan få en möjlighet att lyfta upp frågor om folkgruppen Hazarerna.

Det här priset delas ut i Raoul Wallenbergs anda. Vad innebär det för dig? Jag jobbar för att ge ungdomar glädje och hopp. Varje dag som jag kan inspirera ungdomar i skolan, i föreningar, på våra mötesplatser och i personliga möten ger det mig styrka och inspiration. Jag kämpar för Hazarernas rättigheter. Vi är en folkgrupp som inte har samma rättigheter som andra i Afghanistan, och som har varit utsatta för förtryck och förföljelse i drygt 100 år. Ett pris ger inte bara mig utan de jag jobbar med, och de som är engagerade i samma utmaningar som vi, kraft och inspiration att kämpa vidare.

Berätta om din verksamhet Ensamkommandes förbund Jag jobbar för att bryta isolering av ensamkommande och nyanlända ungdomar för att få dem in i en gemenskap och minska utanförskapet. Jag försöker att inspirera nyanlända ungdomar att forma sina egna drömmar. Jag har grundat Ensamkommandes Förbund som idag har 15 lokalföreningar i Sverige. Jag har även startat kvinnosolidaritets förening tillsammans med andra tjejer så att de kan kämpa mot en patriarkalisk kultur. Jag har skrivit två böcker: ”Oskyldiga brottslingar” och ”Den förlorade generationen” samtidigt som jag har startat flera företag för att ge nyanlända jobb. Nu jobbar jag för att starta en stiftelse ”De 40 flickornas stiftelse” för att lyfta fram frågor som rör Hazarer och har målet att ge Hazarerna lika rättigheter som andra i Afghanistan och Pakistan. Jag har också startat en studenthem för tjejer i Kabul som är det första i Afghanistan. 30 unga tjejer bor där och går på Universitet.

Berätta om en förebild som har betytt mycket för dig. Min förebild är Dawood Sarkhosh, en sångare som gav mod och uppmuntran för Hazare-folket i Afghanistan att inte ge upp hoppet och kämpa. Det var just Dawood som började kämpa mot talibanernas plan att utrota Hazare folket när talibanerna tvingade dem till att antingen bli muslimer, lämna Afghanistan eller dö. 

Hur skulle du vilja använda prissumman för att fortsätta arbetet mot rasism och intolerans? Jag vill kunna erbjuda alla Gymnasier i Sverige en fri föreläsning om varför flyktingar flyr, öka förståelse och minska rasismen. Jag vill även inbjuda till ett samarbete för att samla och kommunicera fakta om Hazarernas historia och situation.