RAOUL WALLENBERGPRISET 2017 – MÖT JURYN FÖR ÅRETS PRISTAGARE!

Skärmavbild 2017-01-12 kl. 01.02.33Årets Raoul Wallenbergpris kommer att delas ut på Raoul Wallenbergs dag den 27 augusti, Sveriges nationella dag för civilkurage och medmänsklighet. Raoul Wallenbergpriset går till en person som arbetar i Sverige i Raoul Wallenbergs anda för att öka kunskapen om främlingsfientlighet, intolerans och alla människors lika värde med särskilt fokus på barn och unga. Prissumman på 100 000 SEK delas ut med stöd av regeringen och ska användas för fortsatta insatser av detta slag.

– Raoul Wallenbergpriset ger en möjlighet att lyfta fram det viktigaste arvet efter Raoul Wallenberg. Att var och en har ett ansvar för att bekämpa främlingsfientlighet, antisemitism och annan intolerans, säger juryordförande Olle Wästberg.

Juryn som utser årets Raoul Wallenbergpristagare är:

Olle Wästberg, publicist och diplomat. Olle är ordförande för Raoul Wallenbergpriset och är styrelseledamot i Raoul Wallenberg Academy. Han var regeringens samordnare för Raoul Wallenbergåret 2012 och ordförande i Demokratiutredningen 2014.

Dilsa Demirbag-Sten, grundare och verksamhetsansvarig för Berättarministeriet. Dilsa är författare och journalist och har bland annat tilldelats Advokatsamfundets journalistpris, Natur och Kulturs Johan Hansson-pris och Frihetspennan, till Torgny Segerstedts minne. Hon har skrivit för Dagens Nyheter och kan i dag läsas i Journalisten.

 Ingrid Lomfors, överintendent Forum för levande historia.
 Ingrid är docent i historia och medverkar som expert och sakkunnig i olika nationella och internationella sammanhang.

 Amanda Lundeteg, VD AllBright. Stiftelsen AllBright arbetar för ökad jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet. Amanda är utsedd till en av näringslivets 150 superkommunikatörer och en av årets mäktigaste opinionsbildare av Veckans Affärer.

Leo Razzak, social entreprenör. Känd talare inom integration och jämställdhet och har varit nominerad till stora talarpriset och varit reporter på Sveriges radio. Han har under flera år arbetat på Fryshuset i Stockholm, idag är han nyutexaminerad producent och driver stiftelsen Banglabarn för barn i Bangladesh.

Martin Schibbye, journalist. Martin har under lång tid arbetat som utlandsreporter där Asien har varit hans främsta bevakningsområde. Han har tillsammans med Johan Persson blivit hyllad för sitt journalistiska arbete som utmanar pressfrihetens gränser.

Cecilia Åhlberg, styrelseledamot Raoul Wallenberg Academy. Cecilia har under många år jobbat nära sin mormor, Nina Lagergren, med frågor rörande Raoul Wallenberg.

År 2016 tilldelades Tina Morad Raoul Wallenbergpriset för sin förmåga att mobilisera, utbilda och engagera människor till medmänsklighet och solidaritet. Året dessförinnan 2015 mottog Hédi Fried och Emerich Roth priset för sitt livslånga arbete mot intolerans och främlingsfientlighet. Emir Selimi, grundare av organisationen Unga romer, fick priset 2014 och 2013 gick priset till Siavosh Derakhti som startade organisationen Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet.

– Wallenberg är en förebild och en humanitär legend. Då som nu stod världen inför ett kritiskt ställningstagande, då som nu är det oerhört viktigt att inte glömma våra medmänniskor, att inte tiga när orättvisor och avhumanisering normaliseras i samhället och att varje insats, oavsett hur liten den är för att hjälpa en medmänniska är ett stort kollektivt steg i rätt riktning, säger Tina Morad.

Föreslå en person som står upp för civilkurage och medmänsklighet, precis som Raoul WallenbergHär kan du lämna ditt förslag. Juryn tar emot förslag fram till 1 april, priset delas ut på Raoul Wallenbergs dag 27 augusti.