Har du hört namnet Amanda Lundeteg? Antagligen. Amanda har nämligen blivit utsedd till en av näringslivets 150 superkommunikatörer och en av årets mäktigaste opinionsbildare av tidningen Veckans Affärer. Hon är VD på stiftelsen AllBright som verkar för ökad jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet och sitter dessutom i juryn för Raoul Wallenbergpriset. Jag ringde upp henne för att snacka civilkurage och för att fråga hur man som ung kan integrera sitt engagemang för rättvisa även i jobbsammanhang.
Att det ska vara rättvist och jämlikt på arbetsplatsen känns för de allra flesta som en självklarhet, men i praktiken är så långt ifrån alltid fallet. Amanda arbetar ständigt med detta och är en förebild för många, inte minst i det att hon ser så långsiktigt på engagemang. ”Jag har funderat mycket på hur jag ska bibehålla orken. Det finns så oändligt mycket att engagera sig i, och ibland känns det som att jag bryter mot mina egna värderingar om jag inte tar alla fighter. Men för att hålla i längden gäller det att välja kamper och att energiplanera. Författare Nina Åkestam har skrivit en utmärkt bok på ämnet, Meningen med hela skiten, bra överlevnadsbok för den som lätt förlorar sig i åtaganden.”
Amanda ger ytterligare hållbarhetstips. ”Våga prioritera såväl ned som upp. Har man en period med supermycket på jobbet eller skolan och privat kanske det inte är optimalt att arbeta ideellt just då, utan kanske bättre att vänta lite tills man fått styr på allt och därefter göra en större insats. Man har olika mycket ork och saker att göra i olika perioder. Det finns ingen manual för hur man ska göra och vilka diskussioner man ska ge sig in i, men jag lägger i regel mer energi på omedvetna bakåtsträvare än bångstyriga bakåtsträvare.
Hon försöker däremot att som tredje part alltid agera när hon ser att någon annan blir kränkt. ”Utifrån min erfarenhet är det otroligt skönt när någon annan ryter till när man blir utsatt och inte finner orden själv. Civilkurage för mig är att våga vara den som står upp för goda värderingar även om det känns obekvämt.”
Som förebild nämner Amanda sin mormor med värme i rösten. ”Hon har alltid gjort vad hon har velat och inte låtit sig begränsas. Uppväxt på 30-talet i en liten by i Jämtland flyttade hon in till stan, gjorde karriär och körde rally, vilket var väldigt normbrytande. Hon har följt sina drömmar. Jag imponeras också av alla queens som jag möter i arbetet. Människor, ofta kvinnor, som kämpar som galningar för ett mer jämställt arbetsliv. Som idogt lyfter frågan, ifrågasätter begränsande strukturer och normer, och samtidigt bedriver deras dagliga jobb.”
Just det här med arbetsliv och rättvisa är Amandas främsta kunskapsområde. Att vara ung och på väg in i arbetslivet är inte alltid så lätt, något som hon är väl medveten om. ”Det finns ingen gång man är så formbar som när man är ny på en arbetsplats, du är angelägen om att göra rätt och komma in i gruppen och arbetssättet. Det är vanligt att unga har fantastiska värderingar om jämställdhet och antirasisim, men efter ett eller ett par år på jobbet så smyger sig nya tankesätt på. Man kommer ut från gymnasiet eller universitetet och tycker att det är helt självklart att exempelvis dela lika på föräldraledighet eller VAB, men sedan sveps man med i den etablerade kulturen och stereotyperna som finns på arbetsplatsen- som kanske inte alls ser ut på det sättet. Jag är övertygad om att det är en bidragande orsak till att jämställdheten i arbetslivet går så långsamt.” Att bli medveten om sina värderingar är enligt Amanda ett bra steg till att undvika denna negativa utveckling. ”Skriv ner dina värderingar och plocka fram de när du väl är ute i arbetslivet! Det gör det enklare att komma ihåg dem och våga behålla progressiviteten som krävs för att skapa förändring. Gå sedan tillbaka till listan med jämna mellanrum för att stämma av vart du befinner dig. Har dina värderingar förändrats, och vad beror det i så fall på? Har du utvecklats åt ett nytt håll och fått nya insikter om saker, eller är det snarare så att normen på ditt jobb har påverkat dig negativt?”
Amanda poängterar också att man kan påverka redan under själva arbetsintervjun. ”Våga vara obekväm på intervjun. Det är lika mycket du som får en arbetsplats som en arbetsplats som får dig. Ställ de där viktiga frågorna om hur de arbetar med jämställdhet och mångfald. Desto fler som ställer krav på dessa områden, desto större press på arbetsgivarna att börja ta frågorna på allvar.”
Intervju av Elin Prestgaard