Årets ungdomshjälte- Albin Blomster

Under kvällens gala av ”Svenska Hjältar 2018” mottog Albin Blomster Aftonbladets pris som ”årets ungdomshjälte” för sina insatser för att integrera ensamkommande ungdomar i Grästorps kommun. Det är något som vi på Raoul Wallenberg Academy är extra glada för, då Albin även är en vinnarna av utmärkelsen Ungt Kurage 2017 och en person som är väl värd att hyllas för sina insatser för civilkurage och medmänsklighet. 

Det var en märkbart glad Albin som klev in på scenen efter ett starkt inslag om hur han arbetar för att integrera de ensamkommande ungdomarna i Grästorps kommun. I inslaget beskrevs hur Albin är engagerad i organisationen Nordsyd och i denna är med och arrangerar olika typer av aktiviteter för att skapa mötesplatser och möjligheter för de nyanlända att inkluderas i samhället. Det är någonting som han har gjort ända sedan han var 12 år gammal. Albin har bland annat anordnat sportevenemang, startat upp och deltagit i en studiecirkel som hjälper till i skolarbetet, organiserat pingisturneringar, besökt riksdagen och firat såväl svenska som persiska traditioner tillsammans med nyanlända.

På frågan varför han gör det han gör, säger Albin i flertalet intervjuer att det är för att han anser att det är självklart. Att det han gör för att skapa förutsättningar för integration för människor som kommer till Sverige, är hur han också önskar att det ska vara i samhället i stort. Kanske är det också därför han ler när Peter Settman under galan frågar honom vad han vill bli när han blir stor. Läkare eller politiker blir svaret.

Oavsett vilket yrkesvalet i framtiden blir, är vi glada för hans utmärkelse och håller med om att Albin är en sann ungdomshjälte. Önskar du läsa mer om Albin och hans integrationsinsatser finns det en intervju med honom från hans mottagande av utmärkelsen Ungt Kurage som du kan läsa här.