VI FORTSÄTTER ATT MINNAS NINA LAGERGREN

 

– Vår älskade mamma har stilla insomnat och lämnat sin stora familj i sorg och saknad. Hon var en ljus uppenbarelse trots den mörka skugga som brodern Raouls öde innebar och familjens kamp att få hem honom från sovjetisk fångenskap. Hennes leende och glittrande blå ögon lyste upp mörkret och berörde så många. Efter många år av bittra besvikelser ville hon också att Raoul och hans uppdrag att rädda så många judar som möjligt ur andra världskrigets Budapest skulle bli en inspiration för ungdomar och Raoul Wallenberg Academy grundades. Många sörjer med oss men hon kommer att leva kvar i oss och med dem som hon har inspirerat, säger Nina Lagergrens närmsta familj.

Nina Lagergren föddes 1921. Hennes föräldrar var Maj och Fredrik von Dardel och hon hade två äldre bröder; Raoul Wallenberg och Guy von Dardel. Mitt i kriget var Nina anställd på svenska konsulatet i Sopot, Polen, 1942 där hon bevittnade omänsklig behandling av judar, som hon skrev upprört om till sina föräldrar. År 1944 var hon bosatt i Berlin med maken Gunnar Lagergren. Gunnar och Nina fick fyra barn.

Under hela sitt liv kämpade Nina aktivt för att få klarhet i broderns försvinnande och för att bevara hans minne. År 2001 var hon med och grundade insamlingsstiftelsen Raoul Wallenberg Academy. Syftet är att rusta unga att agera med civilkurage i Raoul Wallenbergs anda för ett medmänskligt samhälle.

Att vi nu har så pass stor allmän kännedom om Raouls gärningar i andra världskrigets Budapest är Nina Lagergrens förtjänst. Raoul Wallenberg visade att en person kan göra skillnad och det var det har varit viktigt för Nina att se framåt och låta Raoul leva vidare i de ungdomar som inspireras av hans gärning.

Ninas stora önskan är att Raouls och familjens kamp inte ska ha varit förgäves. Att han ska leva vidare som en förebild för människor. Raoul Wallenberg Academy fortsätter därför att sprida hans budskap på skolor för att utbilda unga människor i det goda ledarskapet.

Våra tankar är med familjen. Nina Lagergren är en förebild som varit en stor inspirationskälla för de unga som har fått möta henne under våra utbildningar. Raoul Wallenberg Academy kommer att fortsätta Ninas arbete – att få ännu fler unga att agera i Raouls anda, säger Johanna Westien, tillförordnad generalsekreterare för Raoul Wallenberg Academy.

Efter nyheten om Nina Lagergrens bortgång har röster i hela världen uttryckt sin sorg över detta och delat med sig av sina minnen av Nina. Här kan du läsa några av dessa:

Annette Lantos räddades i Budapest av Raoul Wallenberg, hon lärde känna Nina Lagergren och skriver minnesord här; ”Nina was Raoul’s devoted sister and I was one of the thousands of Hungarian Jews whose lives he had saved… our shared love for Raoul and the decency and courage that he embodied made us more than friends – it made us sisters.” https://www.lantosfoundation.org/news

Bengt Jangfeldt säger: “Nina är en av de finaste människorna jag träffat”. Intervjun med honom finns tillgänglig för prenumeranter på Svenska Dagbladet här:  https://www.svd.se/nina-en-av-de-finaste-manniskorna-jag-traffat  

Ingrid Carlberg intervjuade Nina 2017 om hennes innehållsrika liv. “Nina skrev under andra världskriget, när hon var tillfälligt skrivbiträde vid konsulatet i den polska staden Sopot. Han har hittat fjorton ”ursinniga” sidor från Nina till föräldrarna, med exempel på tyska soldaters övergrepp mot polackerna. Hon var en 21-åring på första parkett, som inte var rädd för att protestera mot det hon såg. Hon gjorde det i ett läge när de flesta fortfarande blundade för Förintelsen.”

Intervjun är tillgänglig för prenumeranter på Dagens Nyheter här: https://www.dn.se/nyheter/sverige/raoul-wallenbergs-syster-nina-lagergren-vittnade-om-gestapos-vald-nar-de-flesta-var-tysta/

Nina Lagergrens sommarprat i P1 i Sveriges Radio 4 augusti 2014, där Nina bland annat sa att “Raoul stod för medmänsklighet, och det är det budskapet som är så viktigt att föra vidare.”. Hör hela programmet här: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/412586?programid=2071.

“I skuggan av ett försvinnande” som Nina Lagergren är med i och finns att se på SVT Play: https://www.oppetarkiv.se/video/2607377/i-skuggan-av-ett-forsvinnande