”Ungas engagemang och ledarskap gör den här världen till en bättre plats”

”Vi måste känna att vi exploderar om inget händer. Vi måste känna oss helt oförstådda för att förändra världen. Vi måste springa mot strömmen.”

Stephane Hassel, medförfattare till deklarationen om de mänskliga rättigheterna

Saud Ali 2I början av året lyssnade jag på Jan Eliasson i nyhetsmorgon, jag blir alltid fylld av energi och inspiration varje gång jag lyssnat på honom. Efter fem decennier i diplomatins tjänst och nu senast som FN:s vice generalsekreterare går han nu pension. Tänk att ha fått vigt hela sitt arbetsliv åt att göra den här världen en bättre plats att leva på, så mäktigt!

Jag funderar på det ofta, världen och samhället. 2016 var ett år som präglades av konflikter i världen, den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget, ett amerikanskt valoch klimatutmaningar. Det var tungt att följa nyhetsflödet förra året och många gånger stängde jag av det för att orka, samtidigt påminde jag mig om att det här är verkligheten för många människor och att det är viktigt att se det, att alla inte har möjlighet att stänga av verkligheten när den blir för jobbig och att var och en av oss har ett ansvar för att göra den här världen en bättre plats att leva på. Mitt i all tung rapportering av det som hände i världen och i samhället så såg jag också ett stort engagemang, många gånger bland unga människor och det gav mig hopp. Det senaste året har jag pratat väldigt mycket om ungt ledarskap och vikten av det. Hälften av jordens befolkning är unga och bara det faktumet bekräftar ungas kapacitet att göra världen en bättre plats att leva på och vikten av att de inkluderas i det här arbetet. Samtidigt ställer den unga generationen andra krav på arbetsplatsen och sina politiker och att göra skillnad och hållbarhet är självklara krav när unga beskriver sina framtida arbetsplatser.

Ungas engagemang och ledarskap gör den här världen till en bättre plats och därför är det en ära för mig att sitta i juryn för Ungt Kurage 2017 och få möjligheten att få lyfta unga som vågar höja rösten, sträcka ut en hand eller agera i tysthet, för att få ännu fler att stå upp för medmänsklighet i Raoul Wallenbergs anda. Nominera dig själv eller en vän här! 

Och vet ni, även om det är lätt att många gånger bli matt över allt det som händer i världen, måste vi påminna oss om att världen samtidigt blir bättre. Antalet människor som lever i extrem fattigdom har minskat, fler länder än någonsin är demokratier och antalet barn som dör av tidig spädbarnsdöd fortsätter sjunka. Världen blir bättre och vi måste fortsätta, även dagar det känns tungt. Det är allas vårat ansvar. Let´s do this!