Unga prisas för insatser för sina medmänniskor

Idag har årets pristagare av Young Courage Award 2023 offentliggjorts. Med på listan är ungdomar från Sverige, Frankrike, Spanien, Ungern och Serbien. Priset delas ut till de som på något sätt har agerat med mod och civilkurage för sina medmänniskor. Priset delas ut av Raoul Wallenberg Academy i samarbete med Svenska institutet samt Sveriges ambassader.

– Det är viktigare än någonsin att uppmärksamma unga människor som verkar för en mer medmänsklig värld. Genom deras engagemang inspirerar de oss alla att, likt Raoul Wallenberg, agera med mod och civilkurage för ett mer inkluderande samhälle, säger Anna Urombi, generalsekreterare för Raoul Wallenberg Academy.

– SI och RWA har länge samarbetat för att synliggöra ungas engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter världen över. Genom att uppmärksamma medmänskliga handlingar vill vi sätta ljuset på varje individs förmåga att göra skillnad – i stort som smått, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet.

Årets pristagare, som kommer från Frankrike, Serbien, Spanien, Sverige och Ungern har utsetts bland förslag från allmänheten, skolor och ambassader. Förutom utmärkelsen genomför pristagarna en resa i Raoul Wallenbergs fotspår i Stockholm, för att bland annat träffa utrikesminister Tobias Billström (M).

Priset delas ut i samband med Raoul Wallenbergs dag den 27 augusti i Stockholm.

ÅRETS PRISTAGARE
Enzo Rodriguez, 18 år, Frankrike
När Enzo Rodriguez upptäckte att det brann i en fastighet ringde han genast brandkåren. Därefter sprang han till de närliggande affärerna och hämtade tre brandsläckare. Han lyckades få kontroll över branden samtidigt som han instruerade de boende att stanna kvar inomhus och vänta på hjälp. Enzo hyllas för att han visat stort mod och osedvanlig handlingskraft i en kritisk situation.

Maša Vajdić, 17 år, Serbien
I vintras arrangerade Maša Vajdić en humanitär hjälpaktion i en park och tillsammans med föräldrar och förskolebarn samlade hon in mängder av vinterjackor som hängdes upp i träden runtomkring. Med hjälp av lokalteve spreds nyheten och många behövande kom och hämtade nya jackor. Maša prisas för sina ansträngningar att bekämpa fattigdom.

Lucia Ordoñez Ramirez, 13 år, Spanien
Varje fredag tillverkar Lucía Ordoñez Ramírez och hennes vänner presenter som de sedan säljer till förmån för olika frivilligorganisationer. De arrangerar festivaler och intäkterna för de lotter de säljer går till att bygga skolor. Ibland åker de in till Madrid och skänker mat till hemlösa. Utöver allt detta besöker Lucía äldre ensamma personer på sin fritid. Juryn uppmärksammar Lucía för att hon gör stor skillnad för sina medmänniskor.

Lamija Muharemovic, 21 år, Sverige
Lamija Muharemovic var med och grundade A Sister Thing, en mötesplats i det utsatta området Norrby i Borås, som välkomnar alla tjejer oavsett var de bor. Här träffas de en gång i veckan och samtalar om viktiga frågor som rör relationer, vänskap, studier, arbete och framtid. 2022 organiserade Lamija även ett välbesökt valevent för att uppmuntra unga att rösta. Lamija uppmärksammas för sitt viktiga engagemang för unga kopplat till frågor om demokrati.

Yusuf Hussein, 21 år, Sverige
Yusuf Hussein är en driven entreprenör med intresse för skärningspunkten mellan teknik, innovation och kreativitet. Vid sidan av sina studier vid KTH i Stockholm har han skapat fotoprogrammet Rise and shoot, som undervisar unga i Järvaområdet i visuell kommunikation. Yusuf prisas för sin förmåga att inspirera och väcka nyfikenhet för fotografi hos unga.

Marcell Mező, 19 år, Ungern
Strax efter den förödande jordbävningen i Turkiet och Syrien i början av året anslöt sig Marcell Mező till en grupp frivilliga i hjälparbetare. Tillsammans med sin hund Black, som han tränat till att bli sökhund, deltog Marcell under stundtals mycket svåra förhållanden i sökarbetet. Macell uppmärksammas för sin genuina vilja att hjälpa medmänniskor i nöd.

OM UTMÄRKELSEN YOUNG COURAGE AWARD
Young Courage Award är ett internationellt pris som delas ut av Raoul Wallenberg Academy i samarbete med Svenska institutet och Sveriges ambassader. Utmärkelsen tilldelas unga personer mellan 13 och 20 år som gjort stor medmänsklig skillnad och visat prov på civilkurage och engagemang.
Årets pristagare har utsetts av en jury bestående av Attila Yoldas, Beata Kull, Deqa Abukar, Elias Fjellander, Jiloan Hamad, Maja Kastlander, Mira Kelber, Noah Boivier och Peter Rung.