The Raoul Wallenberg Algorithm

BAKGRUND

Den 17 januari 2017 på Raoul Wallenbergs minnesdag, lanserade Raoul Wallenberg Academy och Gullers Grupp verktyget The Raoul Wallenberg Algorithm. Verktyget analyserade tweets från 300 av världens främsta ledare, opinionsbildare och makthavare i realtid. Beroende på tonen i tweetsen skiftade en 3D-jordglob i färg. En varm glob symboliserade en medmänsklig värld och en kall glob en omänsklig värld. Världens medmänsklighet mättes i en temperaturskala i grader Raoul mellan -100 och 100.

Texten The Raoul Wallenberg Algorithm mot svart bakgrund och med en atomliknande figur med texter RWA i
Verktyget The Raoul Wallenberg Algorithm

The Raoul Wallenberg Algorithm estimerade medmänsklighet med hjälp via IBM:s AI-plattform Watson. Parametrarna var: ilska, avsky, rädsla, trevlighet, samvetsgrannhet/ärlighet och glädje. Analysen skickades därefter till en algoritm som värdesatt parametrarna från Watsons analys med olika viktighetsgrad och som exponentiellt avtagit efter tid. Genom algoritmen har verktyget kunnat avgöra vilket samhällsklimat världens ledare bidragit till just då på nätet.

IBM Watson

SYFTE

Syftet var att lyfta vikten av ett medmänskligt ledarskap genom att synliggöra sociala mediers påverkan på samhällsklimatet.

– Idag ser vi främlingsfientlighet och utanförskap i samhället, samma onda krafter som Raoul Wallenberg vigde sitt liv åt att bekämpa. Genom verktyget synliggör vi vikten av ett medmänskligt ledarskap, både bland dagens ledare och morgondagens ledare, för att vända utvecklingen, säger Sarah Scheller verksamhetsansvarig på Raoul Wallenberg Academy.

Under kampanjen användes hashtagen #WarmUpOurGlobe som en uppmaning för alla människor att stå upp för en mer medmänsklig värld. När hashtagen användes tillsammans med värmande ord syntes en temperaturstigning i världen med en grad i taget.

The Raoul Wallenberg Algorithm cold temperatureThe Raoul Wallenberg Algorithm warm

SKOLMATERIAL

Till algoritmen gjorde vi en lärarhandledning som riktar sig till samhälls- och engelsklärare på gymnasiet. Lärarhandledningen innehåller lektionstips kopplade till verktyget The Raoul Wallenberg Algorithm. Lektionerna är upplagda för undervisning på gymnasiet. Handledningen är kopplad till målen i GY11för undervisning i engelska och samhällskunskap.

PRISER

The Raoul Wallenberg Algorithm har efter lanseringen 2018 vunnit många priser. Bland annat guld i Guldnyckeln 2019 (kategorin data), guld i Guldägget 2019 (kategorin digitalt), Silver i 100-wattaren 2018 (ideella kategorin), två guld och ett silver i Spinn 2018 (Årets Innovationskampanj och Årets socialamedierkampanj och Årets bästa PR-kampanj), silver i Piaf 2018 – Prague International Advertising Festival, guld i den europeiska tävlingen The Lovie Awards (kategorin ”sajter inom välgörenhet och pro-bono”), vann European Excellence Awards (kategorin ”National and Regional Campaigns”), vann Epica Awards (kategorin Websites), ett hedersomnämnande (honoree) i The Webby Awards (kategori non-profit).

varm glob med texten Help me Warm up the globe