Sven Hagströmer – Ny juryordförande för Raoul Wallenbergpriset

Juryn för Raoul Wallenbergpriset kommer nu att ledas av en ny ordförande, Sven Hagströmer. Juryns uppdrag är att utse 2023 års Raoul Wallenbergpristagare, ett pris som går till en person i Sverige som arbetar för allas lika värde och delas ut av Raoul Wallenberg Academy. 

Sven Hagströmer har bakgrund inom finansvärlden, som grundare och ordförande i Avanza och Creades, och har samtidigt alltid haft ett stort samhällsengagemang. Han är själv släkting till Raoul Wallenberg och var med och grundade Raoul Wallenberg Academy år 2001, och nu kliver han in som ny juryordförande för Raoul Wallenbergpriset. 

– Jag är jättestolt för den nya rollen. Det är samtidigt ett ansvarsfullt jobb att tillsammans med en mycket kompetent jury ta fram och belöna förebilder som agerar i Raouls anda, säger Sven Hagströmer om vad uppdraget betyder för honom. 

Förslagsperioden för att skicka in kandidater till Raoul Wallenbergpriset är öppen för allmänheten till och med sista februari. Därefter inleds juryprocessen, med Sven Hagströmer i spetsen, som tillsammans med övriga jurymedlemmar utser 2023 års Raoul Wallenbergpristagare. 

– Raoul var vår hjälte. Priset tillkom för att belöna personliga insatser som görs i Raouls anda. Alla kan inte göra samma typ av insatser som Raoul gjorde, men alla kan göra något, och genom mångas arbete i Raouls anda kan vi tillsammans  skapa ett bättre samhälle, säger Sven Hagströmer om prisets betydelse. 

Samtliga i juryn för Raoul Wallenbergpriset

  • Anna Urombi, Generalsekreterare Raoul Wallenberg Academy 
  • Aron Verständig, Jurist och f.d ordförande för Judiska församlingen i Stockholm 
  • Barbro Westerholm, Fd riksdagsledamot
  • Christer Mattsson, Universitetslektor Segerstedtinstitutet
  • Maxida Märak, Artist och urfolksaktivist
  • Silvia Ernhagen, Kommunikationschef Forum för Levande Historia 
  • Sven Hagströmer, Styrelseledamot Raoul Wallenberg Academy
  • Trifa Shakely, Förbundsordförande RFSL

Om priset

Priset till Raoul Wallenbergs minne har gjorts möjligt genom stöd från regeringen. Pristagaren kommer att vid sidan av prissumman på 100 000 kr få en miniatyr av den bronsportfölj som konstnärerna Ulla och Gustav Kraitz skapat och som är en del av minnesmärken över Raoul Wallenberg utanför FN i New York och UD i Stockholm.