Självkännedom, civilkurage och mod

Foto på Lisa Larsson Falk
Lisa Larsson Falk, alumn från Raoul Wallenberg Academys ledarskapsutbildning

Självkännedom, civilkurage och mod – det bär jag med mig från ledarskapsutbildningen genom Raoul Wallenberg Academy. Självkännedom var ett viktigt inslag och budskap i utbildningen. För att kunna leda andra behöver du kunna leda dig själv och känna dig själv. Det är viktigt att vara medveten om varför du gör vissa val och hur du agerar i olika situationer. Ett medvetet agerande försöker jag praktisera både som förälder och i min yrkesroll.

Om jag känner mig själv så litar jag också på mig själv och växer som människa. Då vågar jag stå för vad jag tycker. Därför är självkännedom också grunden till civilkurage. Därför har jag gripit in när någon blivit orättvist behandlad och mitt agerande har gjort skillnad.

Modet att utmana mig själv, att presentera en idé helt mot strömmen, att våga säga ja till nya roller och uppdrag. Jag tror att mycket av det kommer från ledarskapsutbildningens förmedling av att en människa kan göra skillnad. I RWA:s utbildning fanns trygghet, värme och sammanhållning, som vi deltagare var med att skapa som grupp.

I skrivande stund har vi en situation där Corona-viruset utmanar samhället och sprider rädsla. Det behövs starka, positiva, och nytänkande ledarkrafter som visar hur vi går framåt. Bengt Jacobsson, föreläsare på utbildningen sa ”eftersom min lada har brunnit ner, kan jag nu se månen. Det är ur natten som dagen gryr, ur förtvivlan som hoppet växer”. Sådana ord kan vi behöva nu.

Lisa Larsson Falk
Projektledare, Post- och Telestyrelsen
Deltagare i RWA 2001-2002