Reflektioner av Pontus Englund

Pontus Englund, idag verksamhetsutvecklare och projektledare på Attendo, gick ledarskapsutbildningen 2006. Här beskriver han vad detta betytt för honom. ”Raoul Wallenberg Academy har betytt mer för mig än jag någonsin hade kunnat ana, både personligt, privat och professionellt.”

porträttbild på Pontus Englund med Raoul Wallenberg Academys logotyp på bildenPå ett personligt plan fick ledarskapskursen mig att reflektera över många frågor, som över tid givit mig en trygghet i vem jag är, var jag kommer ifrån och vad jag vill göra med mitt liv. Att veta vad jag står för och hur jag vill leda både mig själv och andra är grunden i mitt ledarskap.

Privat så har jag haft stor nytta av både ovan nämnda reflektioner, men också de olika verktyg som vi fick lära oss under kursen – inte minst konsten att kunna ge och ta emot återkoppling samt vikten av mitt språk och att ta ansvar för det jag säger. Detta har jag haft extra stor glädje av sedan jag fick barn. Genom min familj fortsätter jag att lära mig mer och mer om ledarskap för varje dag.

Professionellt gav Raoul Wallenberg Academy (RWA) mersmak på allt vad ledarskap heter. RWA var en stor anledning till att jag efter gymnasiet sökte mig till Handelshögskolan och så småningom tog en Masterexamen inom Business & Management, med inriktning mot Management. När jag nu arbetar som projektledare har jag dagligen nytta av det jag lärde mig under RWA och trots att jag via jobbet gått flera ledarskapskurser är det ingen som påverkat mig lika mycket som RWA gjorde under gymnasiet. Jag kommer på mig själv att gång på gång komma tillbaka till de reflektioner som jag gjorde och de verktyg jag fick lära mig under RWA.

Sist men inte minst är jag glad och tacksam över alla personer jag har lärt känna genom RWA och Alumni-nätverket. Flera utav de personer som jag känner som har gjort en positiv skillnad i sin omvärld har gått RWA. Jag tror inte att detta är någon slump. I dessa tider, då det är lätt att bli modfälld över vilka negativa konsekvenser ett virus kan få på vår omvärld, känns det viktigare än någonsin att det finns personer som tar ansvar för sitt handlande och som kommer att bli ihågkomna som personer som gjorde skillnad. Det är inspirerande att se hur tidigare RWA:are idag bidrar till att förbättra samhället på olika sätt. Jag hoppas att även jag kan få vara en person som blir ihågkommen som någon som gjorde skillnad.

Pontus Englund
Verksamhetsutvecklare & projektledare Attendo
Deltagare RWA 2006-2007