Raoul Wallenbergs byst invigd i Stockholm

Idag invigdes Raoul Wallenbergs byst i Stockholms innerstad, ett kort stenkast från det kontor där han jobbade strax innan han begav sig till andra världskrigets Budapest. Som utsänd diplomat räddade Raoul Wallenberg tiotusentals människoliv undan Förintelsen. Bysten skapades av artisten Ladislav Vlna och skänktes till Stockholms stad av Abbas Asli och Olle Wästberg.

Från vänster till höger i bild: Cecilia Åhlberg, Olle Wästberg, Abbas Asli, Kate Wacz, Ladislav Vlna, Stefan Hagdahl

– I motsats till i många andra länder finns det i Sverige knappast några statyer av Raoul Wallenberg. Därför är det mycket bra att Abbas Asli skänkt en byst av Raoul Wallenberg och att den sätts upp på Strandvägen i närheten av det hus där Raoul Wallenberg arbetade när han blev tillfrågad om att åka till Budapest och rädda judar genom att deklarera dem som svenskar. Det är symboliskt att Sverige inte ger Raoul Wallenberg, som ju sedan dog i Stalins Sovjet, en mer central roll, säger Olle Wästberg, f.d svensk diplomat och donator.

– Tack vare många års hårt arbete av Olle Wästberg och andra ska denna byst av Raoul Wallenberg äntligen bli installerad på Strandvägen. Syftet är både att hedra Raoul Wallenberg som hjälte och att påminna om och motivera i den oändliga kampen för mänskliga rättigheter och mot rasism och fascism i alla dess former. Raoul Wallenberg är Sveriges starkaste symbol världen över i den kampen, säger Abbas Asli, donator.

– Att få en byst av Raoul Wallenberg på en central plats i Stockholm betyder mycket för hågkomsten för alla de som gick under i Förintelsen och för de som kämpade, med livet som insats, för att rädda undan så många som möjligt. I Raoul Wallenberg Academy verkar vi för att hålla Raoul Wallenbergs liv och gärning levande för en helt ny generation. Att han nu får synas på en central plats, nära hans gamla kontor, är ytterligare ett sätt att föra vidare hans arv, säger Anna Urombi, generalsekreterare för Raoul Wallenberg Academy.

Sedan tidigare finns Raoul Wallenbergs torg i Stockholm där minnesmärket Till Raoul Wallenberg, beståendes av tolv stenskulpturer i olika former, invigdes 2001.

FÖR VIDARE INFORMATION
Marieme Ndiaye, projektledare Raoul Wallenberg Academy,
070 – 577 54 36
Patricio Ruiz Vergara, kommunikationsansvarig Raoul Wallenberg Academy
073 – 917 57 61