Raoul Wallenberg Academys pristagare

Zahra Samadi

Zahra Samadi från Stenungsund har varit med och startat Sittstrejken i Göteborg. Zahra leder ett demonstrationståg varje fredag till Migrationsverket. Förutom sitt engagemang för att stoppa utvisningarna är hon ordförande i Ensamkommandes förbund i Stenungsund där hon arbetar för möten över kulturgränser.

Tilde Bergh

Tilde Bergh från Linköping räddade livet på en man som fick en massiv hjärtinfarkt på bussen på väg hem. Tilde såg att allt inte stod rätt till och kastade sig ur sin rullstol för att påbörja HLR (hjärt-lungräddning) för att rädda hans liv.

Minna Höggren

Minna Höggren från Malmö startade 2016 den projektbaserade feministiska ungdomsgruppen Femfight. Minna drog i gång kampanjen #mfmottafs tillsammans med Femfight, under Malmöfestivalen som en motreaktion mot sexuella övergrepp.

Ali Zardadi

Ali Zardadi från Stockholm kämpar hårt för att göra folk uppmärksamma på hur det är att vara en ensamkommande ung flykting från Afghanistan i dagens Sverige. Med sin bok ”Ängeln och sparven” reser Ali runt i Sverige och berättar om längtan, om saknad, om drömmar, och om den långa resan till Sverige.

Gabriella Kärnekull Wolfe

Gabriella Kärnekull Wolfe har med sitt stora engagemang fått med sig andra i kampen mot sexuella övergrepp och prostitution. I samband med #metoo-rörelsen startade Gabriella uppropet #intedinhora, för kvinnor, transpersoner och barn med erfarenhet av prostitution. Sedan dess har uppropet utvecklats till en organisation och engagerat tusentals människor genom sociala medier och opinionsbildning.

Jonathan Leman

Jonathan Leman är en av Sveriges främsta kännare av antisemitiska rörelser. Han har outtröttligt, under många år, arbetat mot antidemokratiska och antisemitiska rörelser.

Jonathan rustar allmänheten mot en auktoritär framtid och utbildar ungdomar till framtida demokratiska medborgare.

Nike Lindström

Nike Lindström från Stockholm hjälpte en 10 årig flicka när hon blev utsatt för rasistiskt våld och trakasserier av ett gäng killar. Nike tar alla tillfällen hon har att stå upp för människors lika värde, för jämställdhet och mot rasism.

Falköping kommun

Falköpings kommun mottar priset för sitt stora engagemang och förmåga att bygga ett inkluderande samhälle med fokus på barn och unga. Det är en kommun som kännetecknas av öppenhet och en vilja till dialog med de som bor och verkar i Falköping.

Mariet Ghadimi

Mariet Ghadimi är grundare av Tjejers Rätt i Samhället (TRIS). Mariet fick Raoul Wallenbergpriset för sitt engagemang och förmåga att få med sig andra mot hedersrelaterat våld och förtryck av unga kvinnor och män.

Med stort civilkurage och empati ger Mariet unga möjligheten att bestämma över sin egen nutid och framtid.

FAKS- Föreningen Allra Käraste Syskon

Ungt Kurage 2017 gick även till Föreningen Allra Käraste Syskon (FAKS) vars grundare Naima Fridén, Sanna Warnemyr och Hanna Lövehed från Lund engagerar sig för jämställdhetsfrågor genom att införa gratis mensskydd på flera skolor i Lund samt kritiskt granskar kurslitteraturen i historia i gymnasiet, en granskning som de även har fått framföra till förlaget.

Ahmad Rahimi

Ahmad Rahimi från Växjö för att han kämpar för ensamkommande barns och ungas rättigheter i Sverige.

Tilde Karlsson

Tilde Karlsson från Stockholm sa ifrån och stöttade en tiggande kvinna när en man kränkte henne.

Adrian Boivie

Adrian Boivie från Lidingö som valt att gå emot strömmen och stötta två utsatta skolkamrater i en svår situation.

Albin Blomster

Albin Blomster från Grästorp, som med sina 14 år är Ungt Kurage:s yngsta vinnare någonsin. Albin får priset för att han på många olika sätt – bland annat via läxhjälp och sportevenemang – engagerar sig aktivt med integration, framförallt med ensamkommande barn och unga.

Tina Morad

Tina Morad är representant för Refugees Welcome Stockholm. Hennes arbete för att mobilisera, utbilda och engagera människor skapar meningsfulla möten mellan nyanlända och etablerade ungdomar.

I en tid när flyktingpolitiken har blivit restriktiv, fortsätter Tina att arbeta med asylrätt och människors trauman. Hon bildar opinion, utbildar och sprider kunskap.

Avan Elgailani

Avan Elgailani från Vingåker gick emot sina vänner när de hällde ett glas mjölk över en tjej i matsalen.

Elin Vikner

Elin Vikner från Västerås sa ifrån i skolkorridoren när hon hörde att någon blev kallad för ”bög”.

Andrija Stojanovic

Andrija Stojanovic från Västerås startade ett basketlag genom inkludera ungdomar från närbeläget flyktingboende.

Arvid Krumhorn

Arvid Krumhorn från Falköping startade ett språkcafé på sin skola där allt från läxor till drömmar diskuteras mellan nyanlända och etablerade ungdomar.

Bismillah Zahedi

Bismillah Zahedi från Karlskoga engagerade sig i IT-guide som för samman äldre och nyanlända ungdomar.

Emir Selimi

Emir Selimi är grundare och ledare för organisationen Unga Romer, som bland annat arbetar med att skapa den första webbaserade romska skolan i världen och utveckla det romska skriftspråket.

Emir föreläser också i skolor, kommuner och för polischefer om mänskliga rättigheter, antisemitism och rasism gentemot romer.

Hédi Fried & Emerich Roth

Hédi Fried och Emerich Roth är båda överlevande från Förintelsen. De har kunnat övervinna sin smärta och sina fruktansvärda upplevelser för att i ett livslångt engagemang berätta sanningen.

De har visat på kunskapens kraft för att förmedla tolerans och medmänsklighet. Tillsammans grundade de Föreningen Förintelsens överlevande.

Siavosh Derakhti

Siavosh Derakhti startade som 19-åring ”Unga muslimer mot antisemitism” (numera ”Unga mot Antisemitism & Främlingsfientlighet”).

Siavosh har genom sitt enskilda initiativ och genom att ideellt engagera sig mot främlingsfientlighet blivit ett positivt exempel i Malmö och Sverige. Han är en förebild för andra i sitt engagemang och visar att en enda människas beslutsamhet att inte acceptera växande intolerans kan få betydelse.

Diana Saleh

Diana Saleh från Lidköping har engagerat sig i ”Simma för livet” som samlar in pengar till WaterAid´s arbete för rent vatten och sanitet.

Tove Lindgren

Tove Lindgren från Halmstad har bidragit till att flyktingar i Halmstad har känt sig välkomna och sedda.

Linnéa Krook & Nim Johansson

Linnéa Krook och Nim Johansson från Norrköping gick emellan när en kompis riskerade att bli slagen.

Gina Bäck

Gina Bäck hjälpte en kille som fick ett epilepsianfall.