Raoul Wallenberg Academys pristagare

Stella Watkins och Tor Fåhraeus

Stella Watkins och Tor Fåhraeus, 20 år, från Danderyd och Hägersten, räddade en man som föll genom isen i Stocksund. Stella och Tor larmade och visade oerhörd sinnesnärvaro och kunskaper i livräddning vilket räddade ett liv.

Dina och Jovan Rajs

Dina och Jovan Rajs sprider kunskap om sina självupplevda erfarenheter under andra världskriget, tiden under Förintelsen och om civilkurage. De använder stor kreativitet i att nå ut, utvecklas ständigt i samverkan med unga och knyter an sina erfarenheter till dagsaktuella teman. Dina och Jovan arbetar outtröttligt med att sprida kunskapen till barn och unga. Genom sitt arbete skapar de en brygga till historien och hjälper oss lära av den.

Lovette Jallow

Genom sitt initiativ Action4humanity kämpar Lovette Jallow för marginaliserade grupper och minoriteter i samhället som drabbas av missgynnande strukturer. Hon använder sina plattformar på sociala medier för att upplysa och utbilda om rasism och diskriminering.

Med en klar inre kompass och starkt civilkurage tar Lovette Jallow strid för medmänsklighet trots att hon själv får utstå  för risker. Hon lyfter exempel från verkligheten för att åstadkomma förändring och uppnå rättvisa för de som blivit illa behandlade.

Leon Cadei

Leon Cadei, 15 år, från Västerås står upp mot rasismen inom, framför allt, hockeyns värld. Leon är själv mörkhyad och har vid ett flertal tillfällen fått höra rasistiska kommentarer och uttalanden på isen. Efter det senaste uttalandet bestämde Leon sig för att göra något åt saken och har polisanmält händelsen.

Muhammad J. Muhammadi

Muhammad J. Muhammadi, 19 år, från Vansbro har delat med sig av sina egna smärtsamma upplevelser från sin uppväxt i böckerna ”Ska vi dansa” och ”Jag står inte ut men jag slutar aldrig att kämpa”.

Matilda Karlsson Hjorth

Matilda Karlsson Hjorth, 16 år, från Gnesta har på eget initiativ dragit igång Gnesta Pride. Matilda står upp för alla människors lika värde.

Merlissa Sakr

Merlissa Sakr, 19 år, från Trollhättan åkte buss mot Vänersborg när en man som inte kunde tala svenska klev ombord. Mannen blev utsatt för rasistiska kommentarer av busschauffören. Merlissa visade civilkurage och sa ifrån när ingen annan gjorde det.

Faisa Nur

Faisa Nur, 17 år från Borlänge, och hennes vänner märkte en ökad rasism i skolan från både elever och en lärare. Rektorn gjorde ingenting åt det trots vetskap. Då startade Faisa en kampanj som varade i ett par månader och avslutades med en manifestation. Deltagarna gick i ett fackeltåg från Kupolen till Fryshuset och kampanjen fick stor uppmärksamhet i media.

Tomas Rönning och Melvin Hogart

Tomas Rönning, 17 år från Tyresö, och Melvin Hogart, 17 år från Haninge, såg att det brann i ett hus. Dörren in till huset var öppen så de gick in. När de såg att det äldre paret som bor där försökte släcka branden men att det var lönlöst så de hjälpte istället paret ut.

Noa Al-Nehlaoui

Noa Al-Nehlaoui, 17 år från Simrishamn, träffade en kvinna på en buss till Kristianstad som var sen till ett möte på Migrationsverket på grund av en försenad buss. Han hjälpte kvinnan som hade bristfällig svenska genom att ringa till Migrationsverket. Han följde även med kvinnan till hennes möte för att se att allt löste sig.

Soha Osman

Som 16-åring startade Soha Osman, 18 år från Barkaby, organisationen “Ung och trygg” där hon arrangerar workshops för såväl unga som vuxna om hur öka vi känslan av trygghet hos ungdomar i samhället samt uppmuntrar till att agera med civilkurage.

Samiaullah Amiri och Abdolah Hoseini

Samiaullah Amiri och Abdolah Hoseini, 20 år från Västerås, har åkt runt på skolor, fritidsgårdar med sitt föredrag ”Ung, kär och homosexuell i Afghanistan, är det möjligt?”. De vill uppmuntra andra som är hbtq-personer att våga komma ut här i Sverige och gör detta trots att de riskerar att bli dödade i sitt hemland, Afghanistan.

Zahra Samadi

Zahra Samadi från Stenungsund har varit med och startat Sittstrejken i Göteborg. Zahra leder ett demonstrationståg varje fredag till Migrationsverket. Förutom sitt engagemang för att stoppa utvisningarna är hon ordförande i Ensamkommandes förbund i Stenungsund där hon arbetar för möten över kulturgränser.

Tilde Bergh

Tilde Bergh från Linköping räddade livet på en man som fick en massiv hjärtinfarkt på bussen på väg hem. Tilde såg att allt inte stod rätt till och kastade sig ur sin rullstol för att påbörja HLR (hjärt-lungräddning) för att rädda hans liv.

Minna Höggren

Minna Höggren från Malmö startade 2016 den projektbaserade feministiska ungdomsgruppen Femfight. Minna drog i gång kampanjen #mfmottafs tillsammans med Femfight, under Malmöfestivalen som en motreaktion mot sexuella övergrepp.

Ali Zardadi

Ali Zardadi från Stockholm kämpar hårt för att göra folk uppmärksamma på hur det är att vara en ensamkommande ung flykting från Afghanistan i dagens Sverige. Med sin bok ”Ängeln och sparven” reser Ali runt i Sverige och berättar om längtan, om saknad, om drömmar, och om den långa resan till Sverige.

Gabriella Kärnekull Wolfe

Gabriella Kärnekull Wolfe har med sitt stora engagemang fått med sig andra i kampen mot sexuella övergrepp och prostitution. I samband med #metoo-rörelsen startade Gabriella uppropet #intedinhora, för kvinnor, transpersoner och barn med erfarenhet av prostitution. Sedan dess har uppropet utvecklats till en organisation och engagerat tusentals människor genom sociala medier och opinionsbildning.

Jonathan Leman

Jonathan Leman är en av Sveriges främsta kännare av antisemitiska rörelser. Han har outtröttligt, under många år, arbetat mot antidemokratiska och antisemitiska rörelser.

Jonathan rustar allmänheten mot en auktoritär framtid och utbildar ungdomar till framtida demokratiska medborgare.

Nike Lindström

Nike Lindström från Stockholm hjälpte en 10 årig flicka när hon blev utsatt för rasistiskt våld och trakasserier av ett gäng killar. Nike tar alla tillfällen hon har att stå upp för människors lika värde, för jämställdhet och mot rasism.

Falköping kommun

Falköpings kommun mottar priset för sitt stora engagemang och förmåga att bygga ett inkluderande samhälle med fokus på barn och unga. Det är en kommun som kännetecknas av öppenhet och en vilja till dialog med de som bor och verkar i Falköping.

Mariet Ghadimi

Mariet Ghadimi är grundare av Tjejers Rätt i Samhället (TRIS). Mariet fick Raoul Wallenbergpriset för sitt engagemang och förmåga att få med sig andra mot hedersrelaterat våld och förtryck av unga kvinnor och män.

Med stort civilkurage och empati ger Mariet unga möjligheten att bestämma över sin egen nutid och framtid.

FAKS- Föreningen Allra Käraste Syskon

Ungt Kurage 2017 gick även till Föreningen Allra Käraste Syskon (FAKS) vars grundare Naima Fridén, Sanna Warnemyr och Hanna Lövehed från Lund engagerar sig för jämställdhetsfrågor genom att införa gratis mensskydd på flera skolor i Lund samt kritiskt granskar kurslitteraturen i historia i gymnasiet, en granskning som de även har fått framföra till förlaget.

Ahmad Rahimi

Ahmad Rahimi från Växjö för att han kämpar för ensamkommande barns och ungas rättigheter i Sverige.

Tilde Karlsson

Tilde Karlsson från Stockholm sa ifrån och stöttade en tiggande kvinna när en man kränkte henne.

Adrian Boivie

Adrian Boivie från Lidingö som valt att gå emot strömmen och stötta två utsatta skolkamrater i en svår situation.

Albin Blomster

Albin Blomster från Grästorp, som med sina 14 år är Ungt Kurage:s yngsta vinnare någonsin. Albin får priset för att han på många olika sätt – bland annat via läxhjälp och sportevenemang – engagerar sig aktivt med integration, framförallt med ensamkommande barn och unga.

Tina Morad

Tina Morad är representant för Refugees Welcome Stockholm. Hennes arbete för att mobilisera, utbilda och engagera människor skapar meningsfulla möten mellan nyanlända och etablerade ungdomar.

I en tid när flyktingpolitiken har blivit restriktiv, fortsätter Tina att arbeta med asylrätt och människors trauman. Hon bildar opinion, utbildar och sprider kunskap.

Avan Elgailani

Avan Elgailani från Vingåker gick emot sina vänner när de hällde ett glas mjölk över en tjej i matsalen.

Elin Vikner

Elin Vikner från Västerås sa ifrån i skolkorridoren när hon hörde att någon blev kallad för ”bög”.

Andrija Stojanovic

Andrija Stojanovic från Västerås startade ett basketlag genom inkludera ungdomar från närbeläget flyktingboende.

Arvid Krumhorn

Arvid Krumhorn från Falköping startade ett språkcafé på sin skola där allt från läxor till drömmar diskuteras mellan nyanlända och etablerade ungdomar.

Bismillah Zahedi

Bismillah Zahedi från Karlskoga engagerade sig i IT-guide som för samman äldre och nyanlända ungdomar.

Emir Selimi

Emir Selimi är grundare och ledare för organisationen Unga Romer, som bland annat arbetar med att skapa den första webbaserade romska skolan i världen och utveckla det romska skriftspråket.

Emir föreläser också i skolor, kommuner och för polischefer om mänskliga rättigheter, antisemitism och rasism gentemot romer.

Hédi Fried & Emerich Roth

Hédi Fried och Emerich Roth är båda överlevande från Förintelsen. De har kunnat övervinna sin smärta och sina fruktansvärda upplevelser för att i ett livslångt engagemang berätta sanningen.

De har visat på kunskapens kraft för att förmedla tolerans och medmänsklighet. Tillsammans grundade de Föreningen Förintelsens överlevande.

Siavosh Derakhti

Siavosh Derakhti startade som 19-åring ”Unga muslimer mot antisemitism” (numera ”Unga mot Antisemitism & Främlingsfientlighet”).

Siavosh har genom sitt enskilda initiativ och genom att ideellt engagera sig mot främlingsfientlighet blivit ett positivt exempel i Malmö och Sverige. Han är en förebild för andra i sitt engagemang och visar att en enda människas beslutsamhet att inte acceptera växande intolerans kan få betydelse.

Diana Saleh

Diana Saleh från Lidköping har engagerat sig i ”Simma för livet” som samlar in pengar till WaterAid´s arbete för rent vatten och sanitet.

Tove Lindgren

Tove Lindgren från Halmstad har bidragit till att flyktingar i Halmstad har känt sig välkomna och sedda.

Linnéa Krook & Nim Johansson

Linnéa Krook och Nim Johansson från Norrköping gick emellan när en kompis riskerade att bli slagen.

Gina Bäck

Gina Bäck hjälpte en kille som fick ett epilepsianfall.