Pieces. A Story of Civil Courage – en digital utställning i Raoul Wallenbergs fotspår

Nu öppnas Raoul Wallenberg Center – det första museet i Sverige helt dedikerat till till Raoul Wallenberg

Pieces A story of Civil Courage

Torsdagen den 13 oktober invigs Raoul Wallenberg Center med en första utställning, “Pieces. A story of civil courage”, där besökare får ta del av en interaktiv utomhusutställning i Raoul Wallenbergs fotspår. Raoul Wallenberg Center är ett digitalt museum som kommer att bestå av flera utställningar. 

Raoul Wallenberg Center är ett helt digitalt museum som är dedikerat till Raouls liv och gärningar för att inspirera till civilkurage och påminna om att varje individ kan göra medmänsklig skillnad. Centret verkar i det offentliga rummet med olika utställningar och arrangemang, och först ut är den interaktiva utomhusutställningen “Pieces. A story of civil courage”. 

Vi har länge arbetat för att Raoul ska få ett eget museum i Sverige. Nu har vi tagit saken i egna händer, och äntligen inviger vi Raoul Wallenberg Centret med en första utställning. Mormor hade varit så glad att Raoul får fortsätta att vara en förebild för unga även i vår tid, säger Cecilia Åhlberg, styrelseledamot Raoul Wallenberg Academy och barnbarn till Raoul Wallenbergs syster Nina Lagergren. 

I den digitala utställningen “Pieces. A story of civil courage” får besökarna följa Raoul Wallenbergs liv och öde, och uppleva hans gärningar genom Stockholms gator. Samtidigt får man reflektera över sitt eget civilkurage och hur man kan bidra till ett medmänskligt samhälle idag.  I utställningen visas för första gången unika bilder på Raoul Wallenberg i färg och personliga berättelser från hans familj. 

Vi är mycket stolta över utställningen Pieces, som är den första av flera kommande utställningar i Raoul Wallenberg Center. Vår vision är att centret ska få en fysisk plats i framtiden, säger Anna Urombi, Generalsekreterare, Raoul Wallenberg Academy.

Bakom lanseringen av Raoul Wallenberg Center står Raoul Wallenberg Academy. En viktig del av arbetet är att nå gymnasieelever. Skolklasser kommer att bjudas in till guidade visningar och under 2023 lanseras även ett utbildningsmaterial kopplat till de teman centret berör. 

Om Raoul Wallenberg Center
Raoul Wallenberg Center är ett digitalt museum i det offentliga rummet som är dedikerad till Raoul Wallenberg och lyfter civilkurage, medmänsklighet och vikten av agera – då, som nu, som alltid.

Raoul Wallenberg Center har kunnat startas tack vare stöd från  Svenska Postkodlotteriet, Annika och Gabriel Urwitz Stiftelse, Catarina och Sven Hagströmers Stiftelse, Gerald och Monica Naglers Stiftelse, Eva och Michael Kamras Stiftelse, Stiftelsen Clas Groschinskys Minnesfond och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.


Om Pieces. A story och Civil Courage

Pieces är den första utställningen i Raoul Wallenberg Center och är framtagen av Raoul Wallenberg Academy. Platser som ingår i utställningen är Raoul Wallenbergs torg, Strandvägen 7A, Riddargatan 43 och Nybrokajen.