NYA UPPLEVELSER, NYA VÄNNER!

NYA UPPLEVELSER, NYA VÄNNER!

Jag är Bismillah och jag är en av de fem pristagare som fick ta emot priset Ungt kurage! Det som jag har lärt mig vill jag dela med mig av. Jag vill att andra också ska kunna mer, bli motiverade och modig, vara engagerad i saker och ting. När jag kom till Sverige fanns det ingen som kunde hjälpa mig. Jag ville lära mig nya saker, lära känna fler och hitta nya kompisar.

Genom it-guide har jag kommit in i samhället. Jag har förbättrat språket, fått nya kontakter, hjälp med mina läxor och klarat av skolan bättre. Jag har lärt mig mycket om hur det svenska samhället fungerar; lärt mig hur en arbetsplats fungerar i Sverige, blivit modigare att prata svenska med personer jag inte känner, fått gå ledarskapsutbildning och hur vi ska jobba i team. När jag träffar mina kollegor som också är it-guide så lär vi varandra och det är jättebra. Här kan ni läsa mer om IT-guide och hur vi jobbar!

it-guide-karlskoga-se  scen

Genom IT-guide kom jag kontakt med Raoul Wallenberg Academy då jag i våras blev jag inbjuden genom föreningen Enter Sweden IT-guide att delta i en intern ledarskapsutbildning och kursen “Självledarskap som skapar skillnad”. Den handlar om att alla kan göra skillnad för våra medmänniskor.  Vi pratade om våra värderingar och vi fick veta mer om vad Raoul Wallenberg gjort för att skapa skillnad för många tusen människor.  Då fick jag veta att det fanns en tävling och jag skickade in mitt bidrag till ”Ungt kurage”.

Det är ett ungdomspris som delas ut av Raoul Wallenberg Academy för andra året i rad. Syftet med priset är att uppmärksamma ungdomar som med små resurser gjort medmänsklig skillnad och visat prov på civilkurage och engagemang. Jag kom till Sverige för fyra år sedan och har det senaste året hjälpt Karlskogas äldre med IT-relaterade problem som it-guide det är en av anledningarna varför jag fick ta emot priset Ungt Kurage. Jag förstod inte hur mycket priset skulle betyda för mig när jag åkte till Stockholm för att vara med på prisutdelningen. Jag fick nya upplevelser och vänner, andra pristagarna från Ungt Kurage, stå och tala på scen inför 1000 ungdomar från hela Sverige och berätta vad jag gjort, inbjuden till Utrikesministern, träffa Utbildningsministern, erbjuden hjälp och stöd av Siavosh Derakhti och Leo Razzak, jag fick helt nya upplevelser och nya vänner. Jag kände mig välkommen och viktig, folk ville lyssna på mig vad jag hade att säga!

Jag har verkligen sett fram emot resan till Budapest. Utöver äran får pristagarna resa till Budapest för att gå i Wallenbergs fotspår. Allt är nytt för mig och jag lär mig nya saker hela tiden. På många platser i Budapest så ser vi hans namn. Då blir vi extra stolta att vi får gå i hans fotspår och fortsätta kämpa för att göra bra saker i samhället.

Budapest är en vacker stad och det som imponerat mest på mig är parlamentshuset. Vi åkte en kvällstur med båt på Donau och såg hur huset lyste i guld. Otroligt fint!

parlamenet

Idag har vi varit och vid floden Donaus minnesmonument ”Skorna” invigdes 2005. Det är skor gjutna i brons, uppradade på kajkanten: små barnskor med skosnören som hänger, stora slitna mansskor, damstövlar med sneda klackar. Konstverket är en hyllning till de tusentals judar som brutalt avrättades längs Donaus stränder och kajer i andra världskrigets absoluta slutskede. Monumentet symboliserar minuterna innan de sköts och föll i floden, då de tvingades ta av sig skorna på kajen. Det var en mycket laddad plats.

bild-2-skorna

bild-1-skorna

Jag kommer ta med mig många minnen och intryck från resan, som jag kommer att dela med mig av när jag kommer hem. Är mycket glad att jag fått chans till detta, ska fortsätta kämpa för att göra skillnad för andra genom att vara en god medmänniska och kamrat.

Ps vill du söka till Ungt Kurage 2017 klicka här!