NINA LAGERGRENS AVTRYCK

 

Foto: Mattias Ahlm, SR

Förra året, 5 april 2019, lämnade Nina Lagergren oss med stor sorg. Hon spred ljus omkring sig med sina glittrande blå ögon och sitt vänliga leende. Under lång tid var Nina även en ledande kraft i arbetet med att få klarhet i sin brors öde.

Att vi i dag har så pass stor allmän kännedom om Raouls gärningar i andra världskrigets Budapest är bland annat Nina Lagergrens, Raoul Wallenbergs yngre syster, förtjänst.

Raoul Wallenbergs gärning i Budapest är unik. Genom mod, organisationsförmåga och uppfinningsrikedom räddade han judar undan Förintelsen genom att dela ut svenska skyddspass. Raoul tillfångatogs av Röda armén den 17 januari 1945 och återsågs aldrig av sin familj.

Familjen slutade aldrig att kämpa för att få hem Raoul och få veta vad som hänt efter att han fängslats.

Parallellt med denna kamp var det viktigt för Nina Lagergren att se framåt och låta Raoul bli en inspiration för nästa generations ledare. År 2001 grundades därför Raoul Wallenberg Academy – en organisation som utbildar unga människor i det goda ledarskapet – av bland andra Nina Lagergren. Verksamheten engagerar i dag årligen tiotusentals unga genom utbildningar i självledarskap, skolprogram i mänskliga rättigheter och uppmärksammandet av Raoul Wallenbergs dag den 27 augusti, Sveriges nationella dag för medmänsklighet och civilkurage. Med Raoul Wallenberg som inspiration stärks unga att stå upp för mänskliga rättigheter och demokrati.

”Raoul stod för medmänsklighet, och det är det budskapet som är så viktigt att föra vidare” – Nina Lagergren, 2014

Nina Lagergren har haft en avgörande roll för att Raoul Wallenbergs minne ska leva vidare och att hans gärningar ska inspirera till mod och medmänsklighet. I dag finns ett antal skolor runt om i världen med Raouls namn och cirka 50 monument för att hedra honom. Tack vare Nina utbildas unga ledare som i det lilla såväl som i det stora gör medmänsklig skillnad.

För de unga som träffat Nina Lagergren var hon en förebild och en stor inspirationskälla. Hon kunde tala på ett sätt som fick alla att lyssna uppmärksamt.

Raoul Wallenberg visade att en person kan göra skillnad. Den beskrivningen passar även in på Nina Lagergren.