MÖT NOMINERADE ALEXANDER HALLBERG

Hur reagerade du när du fick veta att du är nominerad till Raoul Wallenbergpriset?Jag blev helt förstummad och kunde inte riktigt tro det. Hade hört om priset sen tidigare men hade aldrig ens kunnat drömma om att jag skulle bli nominerad och än mindre vara en av de sex sista. Det har vart en utmaning att hålla det hemligt kan man säga.

Det här priset delas ut i Raoul Wallenbergs anda. Vad innebär det för dig? En otrolig ära att bli nominerad till ett pris som bär Raoul Wallenbergs namn och delas ut för att påminna oss om hans gärning som jag förknippar med civilkurage, mod och osjälviskhet. Att inse att våra handlingar påverkar alla runtomkring oss och att vem som helst kan bli en förebild.

Berätta om din verksamhet Sverok Jag är förbundsordförande i Sverok – spelhobbyförbundet där vi samlar, sprider och utvecklar den svenska spelhobbyn. Genom vår öppenhet, transparens, sänkta trösklarna för engagemang och tydliga värderingar har vi lyckats bli den största ungdomsorganisationen i Sverige. Spel är både en av de största fritidsysselsättningarna för unga samtidigt som det fungerar utmärkt som verktyg för att bygga broar mellan människor och skapa möten. I Sverok utnyttjar vi passionen för populärkulturen för att motverka hatspråk på internet, arbeta för en mer inkluderande och jämlik värld med spelkulturen som verktyg.

Berätta om en förebild som har betytt mycket för dig. Ida Östensson är en person som jag haft förmånen att få följa sen “innan hon blev känd” till utvecklandet av Fatta-kampanjen och grundadet av Crossing Boarders. Hon är en person som med oändligt tålamod drivit frågor om jämställdhet och likabehandling på ett sätt som alltid inkluderat och engagerat andra runtomkring henne. Att stå stadigt med båda fötterna på jorden, starkt förankrad i sina personliga värderingar, och ständigt pröva nya grepp är hennes signatur. Ida är en stor förebild för mig och har visat mig att vad som helst är möjligt.

Hur skulle du vilja använda prissumman för att fortsätta arbetet mot rasism och intolerans? Jag skulle vilja använda dem till att kunna vidareutveckla vårt arbete med språkneutrala spel och spelträffar på asylboenden så att det blir enklare för våra föreningar att engagera sig på sin ort. Vi har föreningar i 240 kommuner, tänk vilken potential!