MANIFESTATION FÖR YTTRANDEFRIHET

250-årsjubileet av Tryckfrihetsförordningen!

Yttrandefrihetslagstiftningen är en rättighet som ständigt måste försvaras. Elva organisationer utnyttjar sin yttrandefrihet genom att arrangera manifestationen under Raoul Wallenbergs dag på Raoul Wallenbergs torg.

Efter ett inledningstal av KLYS ordförande, Marika Lagercrantz, kommer varje organisation under fem minuter var att tala om vikten av yttrandefrihet och konstnärlig frihet. De gör det för att visa att det vi i Sverige många gånger tar för givet – att fritt få uttrycka sin åsikt – tyvärr inte är något som alla har möjlighet till.

De uppmärksammar också under dagen att i Eritrea sitter den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak fängslad utan rättegång. Han greps efter att ha publicerat kritik mot den styrande regeringen i Eritrea. Den 23 september i år är det 15 år sedan han fängslades. Du som kommer till manifestationen på Raoul Wallenbergs torg har möjlighet att frivilligt låsas in och ”solidaritetssitta” en stund i en snarlik kopia av Dawit Isaaks fängelsecell.

Läs mer om programmet här!

Tid: Lördagen den 27 augusti kl. 13.00 – 14.00. Dawit-cellen finns på plats kl. 12.00-17.00.
Plats: Raoul Wallenbergs torg, Stockholm.
Organisationer: KLYS, Journalistförbundet, Teaterförbundet, Regissörsföreningen, OFF, Sveriges Fotografers förbund, FST, Sveriges Dramatikerförbund, KRO, Författarförbundet och Stödföreningen Free Dawit.
Arrangörer: Journalistförbundet, KLYS, Raoul Wallenberg Academy och Stödföreningen Free Dawit.