Heroes: En ljusceremoni för att uppmärksamma Förintelsens minnesdag

Den 27 uppmärksammar vi, tillsammans med Historiska museet och Sveriges museum om Förintelsen samt World Jewish Congress, Förintelsens minnesdag med konstverket Heroes.

Ljusspelet Heroes väver samman abstrakt animation och en ljudupplevelse, inspirerad av förebilder som Raoul Wallenberg, Dag Hammarskjöld och Elie Wiesel.

Genom upplästa citat tillsammans med ljusanimationer som består av tusentals små upplysta ljuspunkter förenas dessa till något större än de själva: geometriska mönster och former som rör sig genom abstrakta och organiserade former när de formas framför våra ögon.

Heroes visas på Historiska museets fasad på Narvavägen, Stockholm,  från torsdag 26 januari klockan 12.00 till fredag 27 januari klockan 22.00. Det är kostnadsfritt att ta del av ljusspelet.

Ljusspelet visas i samarbete mellan Historiska museet, Sveriges Museum om Förintelsen och Raoul Wallenberg Academy samt World Jewish Congress. Ljusspelet har visats på Synagogan i Stockholm som en del i Nobel Week Lights 2022.

Ljusspelet är ett konstverk av Smash Studio.