Här är Young Courage Award juryn 2022

Här är juryn för Young Courage Award 2022. Vi bad alla i juryn att svara på frågan varför är det viktigt att lyfta unga som agerat med civilkurage och mod? Ni hittar svaren nedan. 

Atilla Yoldaş, journalist och föreläsare
– Unga som väljer den modiga vägen och agerar med civilkurage är väsentligt för vårt samhälles framfart. För jämlikhet, demokrati och ett community där det blir givet att vi står upp för varandra ovillkorligt. Vi måste backa varje ungdom som står upp för dessa värderingar tills civilkurage inte längre behövs.

Beata Kull, grundare av Stiftelsen Lärargalan
– Vi blir vad vi fokuserar på därför är det viktigt att lyfta fram och fokusera på vår framtida generations medmänniskor. Att agera med civilkurage och mod behöver inte alltid vara med storslagna handlingar, utan det kan vara de små som är minst lika viktiga. Se människor, var nyfiken och hylla olika ursprung, få en annan person att glänsa eller hjälpa en annan människa. Framförallt är det viktigt att välja att fokusera på kärlek framför hat men även på senare tid har jag insett hur viktigt det är att älska oss själva. När vi mår bra vågar vi stå upp för det rätta och ha energi att ta hand om vår jord och medmänniskor.

Mira Kelber, ordförande för Judisk Ungdom Malmö
– Att lyfta unga personer som jobbar med civilkurage och mod är ett hedersfyllt uppdrag som jag hoppas stärka unga och insperera till att fortsatta arbetet för en bättre framtid.

Peter Rung, föreläsare och initiativtagare till Huskurage
– Vi behöver lyfta fler människor vars handlingar får oss andra att själva ställa oss frågan om hur vi vill bli ihågkomna i situationer där någon behöver vår hjälp. Civilkurage är en träningssak, det handlar ibland mer om föreställningsförmåga än empatisk förmåga. Har vi sett eller läst om hur andra agerat så hjälper det oss att agera med samma omtanke när tillfället dyker upp.

Deqa Abukar, Co-founder BLING
– Det är oerhört viktigt att lyfta unga personer som har agerat med civilkurage och mod för att kunna lyfta goda exempel så att kan följa deras fotspår. 

Jiloan Hamad, professionell fotbollspelare
– Det är vårat ansvar att lyfta fram unga som agerat på ett föredömligt sätt. Att uppmuntra bra beteende och lyfta fram dom i strålkastarljuset är viktigt då det förhoppningsvis kommer både inspirera dom vidare men också inspirera andra till att agera i situationer då det krävs.

 

 

Bildcred till: Ewa Stackelberg och Jülide Yoldaş