EN DAG ATT MINNAS

EN DAG ATT MINNAS

Mitt namn är Andrija och jag är en av fem ungdomar som fick möjligheten av att göra skillnad, ni kan läsa mer om varför jag åkte med på resan här!

Dagen började med en uppfriskande morgonpromenad som sträckte sig upp i skogen Citadella. Där vi blev bemötta med en jaw dopping utsikt över hela Pest.

citaldella

Efter att ha gjort i ordning sig och käkat frukost så träffades vi med den underbara Melinda Glebov som gav oss en fantastisk guidad tur genom de judiska distrikten. Rundturen började med en liten fika där vi satt och pratade om vad vi redan kunde om Raoul Wallenberg och om vad vi kommer få se under dagen.

Kort efter började vi dra oss vidare till platsen där man sist såg Raoul Wallenberg vid liv och beundrade minnestavlas som då är uppsatt i hans namn. På korsgatan av Raoul Wallenberg utca (gatan med minnestavlan) så hittar man lägenheten Raoul bodde i under tiden han befann sig i Ungern. I den guidade turen så fick vi även en visning och förklaring på de tusentals minnesplattorna i marken framför husen som hedrar de som bott i respektive hus, samt födelsedatum och avrättningsdatum.

gatan

Efter en kort lunch så fortsatte den guidade turen vidare mot király street där man kan hitta det sista som är kvar av muren som omringade ghettot. Ännu ett monument vi var till är Budapests synagoga som är den största i Europa och den näst största synagogan i världen. Nästan så att man får svindel av att kolla upp. Synagogan är så mäktig i arkitekturen att det är häpnadsväckande! Runt om synagogan kan man hitta väldigt många hyllningar för de judar som blev utsatta under andra världskriget.

muren

Utanför synagogan avslutades våran guidade tur och då var det iväg mot den svenska ambassaden där vi träffade Ambassadören – Niclas Trovén, Raoul Wallenberg experten – Andreas Attorps och praktikanten – Josefin Almberg för ett kort möte. På mötet pratade vi om vilken roll Raoul Wallenberg har i Sverige idag och vilket arv han lämnade efter sig och hur han skulle vilja att vi agerar idag.

Ett väldigt lärorikt möte som även var väldigt roligt att vara del av på grund av öppenheten mellan oss och de på ambassaden. Mötet handlade även om hur kvällen skulle spelas ut senare på dagen då vi var inbjudna till den Svenska ambassadens residens för en middagsbjudning där vi på engelska skulle berätta hur vi gjort skillnad inför den 70 gästerna. Gästerna bestod av en otrolig blandning av människor från över 30 länder, fick bland annat användning för min serbiska! Det var deltagare från OSCE (Organization för Security and Co-operation in Europe) som var på ett tvådagars seminarium i Budapest under rubriken: Youth Activism Seminar – Building Coalitions to Address Anti-Semitism, Intolerance and Discrimination. Men också andra länders ambassadörer som var väldig trevliga och intresserade av vad man hade att säga!

ambassaden

Jag vill tacka alla vi träffade idag för en så fantastisk och lärorik dag!

Ps vill du söka till Ungt Kurage 2017 klicka här!