De är årets finalister till Raoul Wallenbergpriset 2024

Finalisterna till Raoul Wallenbergpriset 2024 är Deqa Abukar, Hanna Gerdes, Shanga Aziz och Rogerio Silva. Priset delas ut av Raoul Wallenberg Academy till en person som verkar i Raoul Wallenbergs anda, främst genom kunskapshöjande insatser i syfte att motverka rasism, diskriminering och intolerans samt för alla människors lika värde. Finalisterna mottar idag ett diplom av juryn och Raoul Wallenbergpriset delas ut den 27 augusti.

Finalisterna har valts utifrån hundratals förslag som inkommit till Raoul Wallenberg Academy från allmänheten samt fem samarbetsorganisationer.

Deqa Abukar kombinerar entreprenörskap med samhällsengagemang och brinner för att göra skillnad. Hennes vision är att människor oavsett bakgrund ska ha samma möjligheter att nå sin potential, och har fokuserat lite extra på Järvaområdet i Stockholm.

– Jag är så stolt, det är otroligt hedrande. Att veta att mitt arbete är i linje med Raoul Wallenbergs anda, en person vars mod och övertygelse har inspirerat generationer är stärkande. Det ger mig kraft att fortsätta kämpa för mänskliga rättigheter och att våga agera för det som är rätt, även när det är utmanande. Säger Deqa Abukar om att ha blivit utsedd till finalist av juryn.

Hanna Gerdes är människorättsjuristen som har dedikerat sitt yrkesliv till att arbeta med att utbilda och stärka skyddet av våra mänskliga rättigheter. Hon har även skrivit böcker och har lång erfarenhet av ledningsarbete med demokrati och antidiskriminering i fokus.

– Vi lever i en tid med mycket polarisering där grupper ofta ställs mot varandra. De historiska och samtida lärdomarna av vad som händer om vi accepterar detta är brutala. Ansvaret att vända denna utveckling kan vi aldrig frånskriva oss i väntan på en hjälte som ska lösa allt. Det måste vi ta själva tillsammans. Har därför ägnat mitt liv åt att folkbilda kring mänskliga rättigheter och försöka bidra med praktiska verktyg för att göra juridiken tillgänglig för fler. Sällan har detta arbete känts så tufft men också så viktigt som nu. Så nomineringen betyder mycket. Den ger energi och uppmuntran att orka lite till, säger Hanna Gerdes.

Shanga Aziz och Rogerio Silva är de sociala entreprenörerna som grundat den ideella organisationen Locker Room Talk. Visionen är att göra killarnas omklädningsrum till en trygg plats för att skapa nästa generations förebilder och idrottsutövare.

– Det känns otroligt hedrande. Raoul Wallenbergs anda handlar om mod och att våga utmana när det inte är självklart att andra tycker likadant. Att vi får komma vidare som finalister i den meningen känns stort och värdefullt, säger Shanga Aziz och Rogerio Silva.

OM JURYN

Anna Urombi, Generalsekreterare Raoul Wallenberg Academy
Anna Wåglund, Kommunikationschef Forum för Levande Historia
Annie Lööf, Fd partiledare för Centerpartiet
Diamant Salihu, Journalist och författare
Julius Kramer, Freds- och konfliktexpert
Maxida Märak, Artist och urfolksaktivist
Sven Hagströmer, Styrelseledamot Raoul Wallenberg Academy
Trifa Shakely, Människorättsaktivist

 

OM PRISET

Varje år delas Raoul Wallenbergpriset ut på Raoul Wallenbergs dag, den 27:e augusti. Priset går till en person som arbetar i Sverige i Raoul Wallenbergs anda, främst genom kunskapshöjande insatser riktade till barn och unga i syfte att motverka rasism, diskriminering och intolerans och för alla människors lika värde. Raoul Wallenbergpristagare är föredömen – personer som unga kan spegla sig i och se upp till. Pristagaren tilldelas 100 000 kronor samt en statyett föreställande Raoul Wallenbergs portfölj i brons.

Läs mer: https://raoulwallenberg.se/raoul-wallenbergpriset/

FÖR VIDARE INFORMATION

Anna Urombi

Generalsekreterare Raoul Wallenberg Academy

070-677 41 93

anna.urombi@rwa.se

Tilda Pettersson

Projektledare Raoul Wallenbergpriset

070-810 64 04

tilda.pettersson@rwa.se

Anna Ringborg

Kommunikationsansvarig

0703230004

anna.ringborg@rwa.se

Raoul Wallenberg Academy
Med Raoul Wallenbergs gärning och ledarskap som inspiration stärker vi unga att stå upp för mänskliga rättigheter och agera med civilkurage. Genom att rusta unga lägger vi grunden för en motståndskraftig demokrati – och ett medmänskligt samhälle fritt från antisemitism och andra former av rasism.