Återinvigning: Gå i Raoul Wallenbergs fotspår

Idag återinvigs det digitala museet Raoul Wallenberg Center som låter besökarna gå i Raoul Wallenbergs fotspår i centrala Stockholm. Med hjälp av en telefonapp visas bilder, videor och animationer som lyfter fram Raoul Wallenbergs liv och gärning under andra världskriget där han räddade tiotusentals människor undan Förintelsen.

– Det är ett gediget material som ligger till grund för hela denna vandring. Genom att göra det gratis vill vi att så många som möjligt tar del av Raouls liv och gärning och bli inspirerade att agera med mod och civilkurage i små och stora handlingar, säger Anna Urombi, generalsekreterare Raoul Wallenberg Academy.

Raoul Wallenberg är den svenska diplomaten som verkade i Ungerns huvudstad Budapest mot slutet av andra världskriget. Med hjälp av egentillverkade skyddspass räddade han tusentals människor undan Förintelsen.

– Genom våra workshops, föreläsningar och vårt Kubprogram strävar vi efter att hålla Raoul Wallenbergs uppfinningsrikedom, mod och civilkurage aktuellt för gymnasieelever och lärare. Raoul Wallenberg Center är därtill något för den breda allmänheten som vill veta mer om denna extraordinära svenska hjälten, säger Anna Urombi.

Utöver skyddspass skapade Raoul Wallenberg de många svenskhusen som fungerade som fristad för människor i Budapest. Raoul Wallenberg såg senast i frihet den 17 januari 1945. Den dagen försvann han in i det sovjetiska fängelsesystemet, sedan dess är hans livsöde okänt.

Appen är framtagen av Sunny at Sea på uppdrag av Raoul Wallenberg Academy och finns för iOS och Android.