Medmänskligt 2018

“Unity is the path” säger FN:s generalsekreterare António Guterres under sitt nyårstal. Det är en oroad generalsekreterare som sammanfattar året och utfärdar en kraftfull varning, “red alert”, inför 2018. I talet nämner han oron för kärnvapen, ökad ojämställdhet, nationalism, främlingsfientlighet och klimatförändringar.

Han vädjar världens alla ledare om några gemensamma nyårslöften: att minska och överbrygga klyftorna och bygga förtroende genom att samla människor kring gemensamma mål.

Vi är alla ledare. Vi behöver alla hjälpas år för att synliggöra vikten av ett medmänskligt ledarskap för att vända utvecklingen – i en tid då det behövs som allra mest.

Små ageranden bygger upp hela vår värld. Vi kan alla bidra genom att skapa sammanhållning och enighet i vår egen omgivning. I ditt klassrum, på din arbetsplats eller bland din umgängeskrets.

Börja i det lilla genom att fråga en kollega eller vän som du kanske inte pratar med så ofta hur hen mår, och lyssna aktivt på svaret. Små små stigar bildar tillsammans stora broar.