Den 17 januari anordnar vi ljusmanifestationen “Ljus för Raoul”. En minnesceremoni som äger rum för att uppmärksamma det datum då Raoul Wallenberg senast sågs i frihet, innan han greps av sovjetiska myndigheter och fängslades. Hans öde därefter är fortfarande okänt. Vi på Raoul Wallenberg Academy tycker dock att det är viktigt att hans handlingar dessförinnan, när Raoul räddade livet på tusentals människor under andra världskriget, aldrig får glömmas och att hans gärningar lever vidare i form av uppmärksammandet av andra människors goda gärningar i samhället idag.

Det Raoul Wallenberg kämpade emot är inte historia. Vi hör eko i vår tid och i Sverige ser vi en skrämmande utveckling där nazister tar plats på våra demokratiska arenor. Det har under året som har gått varit val i Sverige och under flertalet tillfällen under valrörelsen kunde vi se exempel på hur vår demokrati är hotad. Vi behöver därför mer än någonsin agera i Raoul Wallenbergs anda med medmänsklighet och civilkurage.

Vi på Raoul Wallenberg Academy skulle därför vara väldigt glada om du, tillsammans med oss, önskade vara med och uppmärksamma den 17 januari. På så vis är du med i kampen för ett varmare och mer medmänskligt samhälle mitt i dessa kalla vintertider.

Här nedan kommer samtliga arrangemang att publiceras i den Sverigekarta som finns, i formen av ett ljus- ett ljus för Raoul. Vill du också vara med och anordna en ljuständning, fyll då i formuläret här. 

UPPMÄRKSAMMA 17 JANUARI SÅ HÄR

Förslag på text för sociala medier: Idag vill jag uppmärksamma att det är 75 år sedan som Raoul Wallenberg senast sågs i frihet. Därefter tillfångatogs han och vi vet inte vad som hände honom. Varje år uppmärksammas den 17 januari för att hedra minnet av Raoul Wallenberg och hans gärningar. Jag tänder därför ett ljus för Raoul och för medmänsklighet idag. #LjusförRaoul 1. Tänd ett ljus, ta ett kort på ljuset och använd vårt förslag på text eller skriv din egna text. 2. Ladda ner våra bilder: jpg-bilden eller gif-filen (rörligt bild), och lägg upp i dina sociala medier-kanaler med samma text som ovan eller din egna text samt #LjusförRaoul.
Bild på värmeljus och Raoul Wallenberg

LADDA NER BILDEN HÄR. (klicka på länken och i nytt fönster ska du högerklicka om du har mus, utan mus håller du ner Control-tangenten medan du klickar. Välj ”spara bild som”.)

En gif-fil med ett ljus vars låga fladdrar och texten

LADDA NER GIF:EN HÄR.(klicka på länken och i nytt fönster ska du högerklicka om du har mus, utan mus håller du ner Control-tangenten medan du klickar. Välj ”spara bild som”.)

Vad händer den 17 januari?

Lägg till din aktivitet på kartan - skicka en förfrågan