Möt Sanna Warnemyr, vinnare av Ungt Kurage 2017

Sanna i ram

Hej Sanna!

Vad betyder civilkurage för dig?
För mig är civilkurage att hjälpa främlingar utan någon förväntan på gengälder. Att prioritera andra människors hälsa och lycka över ens egen bekvämlighet. Det kan mycket väl vara enklare att sitta bredvid och inte reagera när någon behöver hjälp men när en uppmärksammar tjänsterna vi kan göra för varandra i vardagen och märker hur stor skillnad de kan göra tror jag att ens civilkurage växer varje dag.

Hur har du gjort skillnad?
Genom att starta Feministgruppen på Katedralskolan i Lund gav jag mig själv ett utrymme att göra skillnad både på skolan, i kommunen och i landet. Genom mensskyddsprojektet har nu flera gymnasieskolor och högstadieskolor i Lund gratis mensskydd på toaletterna och elevgrupper på olika skolor och universitet runt om i Sverige har kontaktat mig för inspiration och stöd för att kunna genomföra samma sak. Feministgruppen har också gett mig en trygghet och självsäkerhet som gjort att jag har kunnat jobba på mitt eget sätt att prata om tabubelagda ämnen i min vardag, vilket i sin tur påverkat personer i min omgivning. Jag är otroligt stolt över det jag och resten av gruppen åstadkommit – allt från mensskydden till vårt uppmärksammande av saknaden av ickemän i historieundervisningen. Jag tror och hoppas att vi inspirerat andra unga att arbeta för en mer inkluderande och tryggare skolmiljö för alla.

Berätta om ett medmänskligt föredöme som har betytt mycket för dig.
En av mina inspirationer just nu är skådespelerskan och instagramprofilen Ulrikke Falch. Det är så skönt att se någon som diskuterar och kritiserar normer och strukturer på ett humoristiskt sätt. När hennes inlägg dyker upp i mitt instagramflöde hjälper de mig att skratta mig igenom orättvisor istället för att låta dem sänka mig. Hon har fått mig att orka så många gånger när jag bara velat lägga mig ner och ge upp.

Vad känner du till om Raoul Wallenberg?
När Raoul Wallenberg fick möjligheten att åka till Ungern och göra det han kunde för att rädda liv tog han chansen direkt. Han lämnade säkerheten i Sverige och räddade upp mot hundra tusen människor innan han försvann 1945.

Vad i Raoul Wallenbergs gärning tror du kan inspirera unga?
Det jag tycker är så inspirerande med Raoul Wallenberg är hans ambition att göra något speciellt med sitt liv, hans beslutsamhet, bestämdhet och de enorma uppoffringar han gjorde under 1940-talet. Det finns något väldigt vackert i att inte tveka en sekund när en får chansen att hjälpa andra människor.