Seminarium i Almedalen: Kunskap ger unga kraft mot näthat

Kan empati motverka hat och rasism på nätet? Frågan står i centrum då stiftelserna Teskedsorden och Raoul Wallenberg Academy möts i Almedalen för att lyfta ett av vår tids viktigaste och mest aktuella ämnen för unga idag.

Måndag den 3 juli tar Teskedsorden och Raoul Wallenberg Academy plats i ideella trädgården i Almedalen, Visby, för att tillsammans diskutera hur unga kan ta ställning mot den främlingsfientliga ton som breder ut sig över nätet. Seminariet, som går under namnet “Vad gör skärmen med ungas empati?”, avser att undersöka om det går att skapa en motvikt till näthat genom empati och källkritik.

– Det här är ett tema som ligger oss nära hjärtat, då både vi på Teskedsorden och Raoul Wallenberg Academy arbetar med projekt som genom skolan ger barn och unga verktyg för att göra skillnad, säger Lovisa Fhager Havdelin, generalsekreterare för Teskedsorden.

En undersökning från Statens medieråd 2015 visar att unga har svårt att hålla isär vilken information på nätet som är sann och vilken som är vinklad. Här finns ett kunskapsbehov för lärare att fylla genom att utbilda eleverna i källkritik. Gymnasieskolor har även möjlighet att koppla arbete med empati till läroplanens mål, där det bland annat står att skolan ska främja förståelse för andra människor och att intolerans måste bemötas med kunskap.

– Raoul Wallenberg Academy är övertygade om att det både går att väcka och förstärka empati. När tonen i nätdebatterna blir allt hårdare behövs unga människor som tar ställning. Skolan spelar en viktig roll för att stärka ungas inre kompass och träna dem i empati och källkritik, säger Sarah Bohman, verksamhetsansvarig för Raoul Wallenberg Academy.

Teskedsorden erbjuder lärare stöd i undervisningen om källkritik genom sin lärarguide ”Nätets mörka sidor”. Materialet är kostnadsfritt och går att ladda ned via stiftelsens hemsida. Raoul Wallenberg Academy tar fram material för skolan för att jobba med värdegrunden i ett förebyggande arbete mot mobbning och intolerans. Det finns att hämta här.

Medverkar i samtalet gör Helena Dal, Statens medieråd, Sofia Ewerlöf, Prinsparets stiftelse, Sarah Delshad, föreläsare och journalist, Alexandra Fargo, ung ambassadör, Fryshuset, Ida Östensson, grundare och ordförande Make Equal, Danny Lam, nätaktivist samt Olle Zackrison, Sveriges Radio. För mer information om seminariet, besök Almedalsveckans program.