Raoul Wallenbergs dag

Sveriges nationella dag för medmänsklighet och civilkurage

Visste du att det finns en särskild dag för civilkurage och medmänsklighet i
Sverige? Den 27 augusti, på Raouls namnsdag, hedras minnet av Raoul Wallenberg
som räddade livet på tiotusentals judar under andra världskriget.

Raoul Wallenbergs dag präglas av både hopp och eftertanke. För varje år som går
ansluter allt fler av landets 290 kommuner med egna arrangemang. Även du kan
(och bör) vara med och fira. Här nedan finns enkla tips och inspiration hur du kan fira Raoul Wallenbergs dag. Hitta vad som händer nära dig på vår Sverigekarta!

Raoul wallenberg

I slutet av andra världskriget arbetade Raoul Wallenberg som svensk diplomat på ambassaden i Budapest. Genom empati, civilkurage, mod och kreativitet räddade han tiotusentals judar undan Förintelsen. Hans vapen mot ondskan var portföljen där han förvarade skyddspass.

Den 17 januari 1945 var sista gången Raoul Wallenbergs sågs i frihet. Hans öde förblir okänt, men han lever vidare genom dem han räddade, deras barn och barnbarn. För all framtid kommer han att inspirera generation efter generation.

Det Raoul Wallenberg stod för är inte historia. Idag, kanske mer än någonsin, måste vi agera i hans anda.

Biljetter

Den 27 augusti hyllar vi våra hjältar som agerar i Raoul Wallenbergs anda genom utdelning av Raoul Wallenbergpriset och ungdomspriset Ungt Kurage Prisutdelningen sker på Musikaliska vid Nybrokajen i Stockholm.

Det är en dag för hopp om ett medmänskligt samhälle där varje människa kan göra skillnad.

Förutom att Petter och Daniel Boyacioglu uppträder kommer mycket mer att hända.

Svara på nedanstående frågor för att vara med och hylla dessa hjältar. Vi lottar ut 50 biljetter bland de som svarat alla rätt. Tävlingen är öppen till 21 augusti kl 18.

Vad händer i närheten av dig i samband med Raoul Wallenbergs dag den 27 augusti? Här nedan hittar du aktiviteter runt om i landet kopplat till medmänsklighet och civilkurage.

Om du vill lägga till ett evenemang som sker på din skola, i din kommun eller förening, maila rebecka.steinhoff@rwa.se.

Raoul Wallenberg Academy har tagit fram en liten utställning (4 posters) om Raoul Wallenberg, mänskliga rättigheter och civilkurage att sätta upp i ert bibliotek, väntrummet eller i idrottshallen. Se bild på utställningsposters nedan. Maila rebecka.steinhoff@rwa.se om du vill ha tillgång till utställningen.
Om du inte vinner biljetter i vår tävling kan du ändå vara med via livesändning. Vi sänder direkt från prisutdelningens pompa och ståt via Facebook från kl. 15.00 den 27 augusti. Tryck här!

Att hedra minnet av Raoul Wallenberg, liksom att göra skillnad i praktiken, kräver inte alltid stora gester. Här finner du en lista med exempel på över 100 saker som du kan göra dagligdags. Hjälp gärna till att komma med ytterligare exempel.

English